Okamura: Neměli jsme jinou šanci, jak informovat veřejnost o restitucích

24.07.2014 11:02

Šéf hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura opět vysvětloval, proč se rozhodl spolu s komunistickou stranou iniciovat dnešní mimořádnou schůzi sněmovny o průběhu církevních restitucí. Informuje o tom server iFnes.cz. „Neměli jsme jinou možnost, jak dát lidem šanci, aby se dozvěděli, co se děje s jejich téměř 150 miliardami korun,“ tvrdí Okamura.

Okamura: Neměli jsme jinou šanci, jak informovat veřejnost o restitucích
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Drtivá většina občanů žádá vysvětlení, jak probíhá vydávání majetku při církevních restitucích,“ říká Okamura. Jeho hnutí Úsvit požaduje od vlády vysvětlení, jaké podklady vyžadují státní instituce od církví, které žádají o vydání majetku. Již při iniciování mimořádné schůze totiž Okamura uváděl, že se objevují znepokojivé informace o tom, že úřady nevyžadují všechny potřebné doklady a že tak může docházet i k vydání majetku, který by měl zůstat v rukou státu.

„Jsem přesvědčen, že informace o tom, jak postupují státní orgány, je velmi důležitá,“ řekl také předseda komunistů Vojtěch Filip. Tím myslí Státní pozemkový úřad či Národní památkový ústav.

Okamura chce web se všemi informacemi o vydávání majetku

Úsvit chtěl svolat mimořádnou schůzi dolní komory, jenže k tomu je třeba 40 hlasů, jimiž nedisponuje ani Úsvit, ani KSČM. A právě tato okolnost podle iDnes.cz dala pro tento případ dohromady oba politické subjekty a pokoušejí se tak dostat na půdu sněmovny problém církevních restitucí.

Tomio Okamura prý nyní navrhuje, aby vznikl nový webový portál, na němž by byly zveřejňovány všechny žádosti o vydání majetku a předložené dokumenty. „Tak, aby si to mohli zkontrolovat občané i novináři,“ řekl Okamura. Při církevních restitucích se má vydat majetek v hodnotě 75 miliard korun a finanční náhrada v hodnotě 59 miliard korun, která má být vyplacena v průběhu třiceti let.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…