Okamura: ODS ani TOP 09 si nikdy skutečnou demokracii nepřály a nepřejí

10.09.2014 18:38

Sankce proti Rusku jsou podle šéfa Úsvitu cestou do pekel. Tomio Okamura na středečním jednání sněmovny také vyjádřil svůj názor: „Všichni se ohánějí demokracií, ale když přijde na lámání chleba a občané se rozhodnou jinak než rozhodla centrála NATO nebo USA, tak přicházejí na řadu bombardéry.“ Zároveň vyzval vládu republiky, aby nepodporovala režim, který vraždí bezbranné občany vlastní země.

Okamura: ODS ani TOP 09 si nikdy skutečnou demokracii nepřály a nepřejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Předseda Úsvitu Tomio Okamura se ujal ve středu ve sněmovně slova hned poté, co premiér vysvětlil postoj české diplomacie k situaci na Ukrajině. „Nejsem rusofil ani obdivovatel Putina. Snažím se vždy každou událost vidět nezaujatě a posuzovat ve všech souvislostech. Z tohoto důvodu mi nezbývá nic jiného než konstatovat, že politika sankcí je pro Českou republiku cestou do pekel,“ zahájil řeč Okamura. „Nijak nechci rozebírat to, že mnoho tvrzení v této souvislosti nebylo řádně doloženo. Dodnes oficiálně ani nevíme, kdo sestřelil malajsijské letadlo, i když mnohá média měla už od začátku jasno a označovala správného viníka. Lží a nesmyslů ohledně Ukrajiny jsme slyšeli dost a dost. Vzpomenu údajnou kolonu ruských obrněnců, kterou sice nikdy nikdo neviděl, ale kterou vzápětí zničila ukrajinská armáda, a to tak, že po ní nezbyl ani šroubek,“ dodal

Okamura: ODS ani TOP 09 si nikdy skutečnou demokracii nepřály a nepřejí

Sankce podle Okamury s Ruskem nehnou a jen poškodí českou ekonomiku. „Tohle podle mého názoru ví i TOP 09 a ODS, ale mám dojem, že pro ně platí v opozici celkem logické heslo: ,Čím hůře, tím lépe.' To znamená udělat si v rámci boje za demokracii dobré jméno, poškodit ekonomiku země, současnou vládní koalici a vylepšit si pozici pro příští volby,“ uvedl Okamura, podle kterého jsou argumenty pro sankce jako řešení ukrajinské krize falešné. „Je falešné také blouznění pravicové opozice o demokracii. Ani jedna z těchto dvou stran si nikdy skutečnou demokracii nepřála a nepřeje. Pokusy zadupávala do země, a naopak z České republiky udělala konglomerát ovládaný stranickými elitami a podnikatelskými kmotry,“ dodal s tím, že skutečný demokrat by zemi, která žádá autonomii a nároky vyjádří v referendu, měl respektovat.

Okamura vyzval vládu České republiky, aby nepodporovala režim, který vraždí

Okamura pak vysvětlil: „To, že Rusové pomáhají krajanům na Ukrajině, kteří jsou vražděni armádou země, které jsou občany, a polovojenskými tlupami, má svoji logiku. Slušný člověk nemůže zůstat k takovým zločinům chladný. I proto zde bojují dobrovolníci z celé Evropy včetně České republiky.“ Se sankcemi podle Okamury může souhlasit jen hodně nepřemýšlivý člověk nebo ten, kdo chce vytřískat politické body. „Kdyby chtěli být Rusové na nás skutečně zlí, tak zavřou kohoutky s plynem a budeme mít po legraci, a nejen my, ale celá Evropa,“ vyhodnotil s tím, že hned jak Putin najde jiné obchodní partnery, nás nahradí. „Svět se bez Evropy obejde, neexistuje totiž nic, co by jinde neuměli vyrobit stejně nebo lépe. Jen skutečný gauner může ničit to, co naši exportéři v minulých letech vybudovali,“ dodal Okamura a připomenul, že ruský trh už jsme jednou v devadesátých letech opustili a okamžitě jsme byli nahrazeni. „Vyzývám vládu české republiky, aby přestala podporovat takový režim, který vraždí bezbranné občany vlastní země za to, že nechtějí žít ve společném státě,“ řekl v závěru Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Tomio Okamura byl položen dotaz

Fakt si myslíte, že jsou Ukrajinci nacisti?

Proto, že se brání a brání svou zem nebo proč? Vy byste ČR nebránil, kdyby bylo potřeba? A nejsou Ukrajinci spíš hrdinové?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

19:45 „Zvrhlost!“ Fico vypustil holubici míru. Česká kavárna vybuchla vztekem

Láska je jako mír, musíme za ni bojovat, prohlásil slovenský premiér Robert Fico (Směr) na bratislav…