Okamura: SPD chce získat v krajích aspoň pět desítek zastupitelů

12.07.2020 6:50

Hnutí SPD chce získat v podzimních krajských volbách aspoň pět desítek zastupitelů a chce uspět ve všech 13 regionech. Po jednání celostátního grémia v Praze to novinářům řekli předseda a místopředseda SPD Tomio Okamura a Radim Fiala. Ambicí hnutí je podílet se na vedení nejméně dvou krajů. Na kampaň hodlá SPD vydat kolem 20 milionů korun.

Okamura: SPD chce získat v krajích aspoň pět desítek zastupitelů
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Po minulých volbách se SPD dostalo do koalice v jednom kraji, a to Ústeckém. „Úspěchem bude jakékoli zvýšení tohoto počtu," uvedl Okamura po shromáždění, kterým hnutí zahájilo předvolební kampaň.

Před čtyřmi lety se SPD ucházelo o hlasy voličů s výjimkou Zlínského a Pardubického kraje v koalici se Stranou práv občanů. Krajské zastupitele tato kandidátka získala v devíti krajích. SPD samostatně uspěla i ve Zlínském kraji. Letos bude SPD kandidovat ve všech regionech samostatně. „Chceme uspět tak, abychom měli krajské zastupitele ve všech krajích," řekl Fiala.

Okamura podotkl, že v minulých krajských volbách získalo hnutí 18 mandátů, existovalo tehdy rok. „Nyní bychom chtěli získat přes 50 krajských zastupitelů. Myslím, že by to byl dobrý úspěch, abychom mohli prosazovat ještě silněji náš politický program i na krajské úrovni,“ uvedl.

V krajích chce SPD podle Okamury prosazovat například zlepšení dopravní infrastruktury, zdravotní péče, sociálních služeb a úrovně školství a podporovat regionální podnikání. „Hlavní motto kampaně SPD bude, že slušný a pracující člověk musí být na prvním místě a musí dostat více peněz, bezpečí a spravedlnosti,“ řekl předseda hnutí.

Lídry kandidátek schválilo vedení SPD už dřív. V pěti krajích je vedou poslanci. Vedle Fialy v Olomouckém kraji to jsou Radek Rozvoral ve Středočeském, Karla Maříková v Karlovarském, Jan Hrnčíř v Jihomoravském a Zdeněk Podal v Královéhradeckém kraji.

V případě senátních voleb bude SPD usilovat podle Okamury o to, aby některý z kandidátů hnutí postoupil do druhého volebního kola. „Udělali bychom vše pro to, abychom uspěli,“ sdělil. SPD nasadí své uchazeče o místo v horní komoře Parlamentu ve všech 27 senátních volebních obvodech. Jasno zatím hnutí nemá už jen na Strakonicku, kde se podle Okamury rozhoduje mezi dvěma kandidáty. V Senátu SPD zastoupení dosud nemá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…