Okamura: Volby do EP ukázaly pevné místo SPD v české politice

13.07.2019 16:30

Evropské volby ukázaly, že hnutí Svoboda a přímá demokracie má v české politice pevné místo a má pevné voličské jádro. Na dnešní celostátní konferenci SPD v Praze to řekl předseda hnutí Tomio Okamura, napsala ČTK.

Okamura: Volby do EP ukázaly pevné místo SPD v české politice
Foto: JK
Popisek: Tomio Okamura

Okamura v projevu zdůraznil vlastenectví, přihlásil se například k historikovi Františku Palackému a k prvnímu československému prezidentovi Tomáši Garriguu Masarykovi. Okamura naopak odmítl například globalizaci a evropskou integraci.

„Jsme lidové hnutí, nejsme elitářský klub,“ řekl Okamura, jenž se postavil proti politické korektnosti a „diktátu menšin“ a liberalismus označil za cestu do otroctví. Volal po přeměně Evropské unie ve společenství národních států, jinak by podle něho mělo Česko z EU odejít. „Být vlastencem vyžaduje především odvahu,“ poznamenal Okamura.

V projevu, který delegáti ocenili potleskem vestoje, také zopakoval programové cíle hnutí. Patří k nim podpora tradiční rodiny, růst nižších důchodů nebo boj s lichvou. Okamura mluvil také o ukončení dotací „solárním baronům“ nebo „politickým neziskovkám“ a o ukončení státní podpory lidem odmítajícím pracovat.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Hnutí SPD chce podle Okamury také chránit ekonomické zájmy státu, síťová odvětví musí být podle něho pod kontrolou státu nebo obcí. Stát také musí podle Okamury garantovat třeba potravinovou a energetickou bezpečnost. Okamura zároveň odmítl tržní ekonomiku ovládanou nadnárodními společnostmi. „Globální tržní ekonomika je moderní formou imperialismu a kolonialismu,“ řekl.

Hnutí Svoboda a přímá demokracie získalo v květnových evropských volbách dva mandáty, podle místopředsedy hnutí Radima Fialy tím splnilo úkol. SPD podle Fialy poškodila „zrada“ Lubomíra Volného, který s dalšími dvěma poslanci z hnutí odešel, jinak by SPD podle Fialy mohlo mít do europarlamentu mandáty tři.

Okamura v souvislosti s krajskými volbami v příštím roce nabádal k rozvíjení práce v regionech, přislíbil podporu předsednictva.

Člen předsednictva SPD Radek Rozvoral, jenž mluvil o přímé demokracii a o obecném referendu, prohlásil, že Okamura je „alfou a omegou úspěchu hnutí“, podobně je tomu podle Rozvorala i v případě R. Fialy.

Konferenci SPD zahájila česká hymna. Fiala v narážce na evropskou hymnu – Beethovenovu Ódu na radost – poznamenal, že SPD slouží Česku, nikoli EU, a proto v konferenčním sálu nebudou znít „úryvky vážné hudby jako v Evropském parlamentu“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…