Okamura: Zřídit komisi pro kontrolu novinářů. Nemůžeme se starat o všechny chudé světa

18.11.2013 12:10

Čtenáři ParlamentníchListů.cz mají možnost pokládat dotazy politickým představitelům. Tentokrát grilovali i otázkami na tělo podnikatele, nově zvoleného poslance a šéfa hnutí Úsvit přímé demokracie Tomia Okamuru. Řeč byla o médiích, přímé demokracii nebo exekucích.

Okamura: Zřídit komisi pro kontrolu novinářů. Nemůžeme se starat o všechny chudé světa
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Jeden z dotazů, který položil uživatel serveru ParlamentníListy.cz pod přezdívkou evan, se týkal přímé demokracie, která je základním stavebním kamenem programu Okamurova hnutí Úsvit přímé demokracie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

"Jak chcete dělat přímou demokracii, když se 50 % lidí řídí podle médií, která neinformují korektně? Jak chcete dostat relevantní informace k lidem, když nevlastníte žádný TV kanál ani noviny?" zeptal se čtenář.

Tomio Okamura ale rozhodně cestu vidí. "Nezkreslené informace se k lidem dostanou i prostřednictvím slušných novinářů a médií," odpověděl Okamura. "Takže není vše ztraceno - samozřejmě na to, abychom si koupili noviny, nemáme," dodal.

Celé znění otázky i Okamurovy odpovědi ZDE.

Jádro problému ale podle něj skutečně vězí v tom, že k tomu, aby přímá demokracie fungovala, jsou potřeba i korektní média, protože pokud budou občané hlasovat o zákonech nebo odvolání poslanců, potřebují mít objektivní a správné informace. "Proto budeme usilovat o změny zákonů, které se týkají médií, a usilujeme o zřízení mediální komise, která bude mít dohled nad dodržováním závazného etického kodexu," dodává politik.

Práce pro Čechy

Okamura je znám svými silnými výroky, kterými se zastává českého národa. Čtenářka s uživatelským jménem Zuzanka56 se ohradila proti tomu, že by jako občan Slovenské republiky byla druhořadá pracovní síla a měla by se odstěhovat zpět, i když v České republice trvale žije.

Celé znění otázky i Okamurovy odpovědi ZDE.

Vůči tomu se ale poslanec ohrazuje. "Nikdo nikdy, ani já, nehovořil o druhořadé pracovní síle, principiálně ovšem platí, že český stát se v prvé řadě musí postarat o své občany," píše Okamura ve své odpovědi.

"Bohužel ani tak bohaté země jako USA nebo Spojené arabské emiráty prostě nemají na to, aby mohly uživit chudé celé planety. Takže platí, že pokud práce není, musíme se umět postarat o své občany. Pokud jde o občany cizích zemí, ti přece nejsou bezprizorní - mají také své země, které by se měly zase prioritně starat o ně. Není na tom nic nespravedlivého," trvá na svých zásadách politik.

Exekuce

Další dotaz obdržel poslanec od uživatele Gerak 89. Ten se ptal na názor Okamury k tomu, že pokud člověk dlouho neplatí nějaký dluh, může mu přijít exekuce i třikrát vyšší, než dlužná částka vlivem zaúčtování služeb právníků, soudů a exekutorů.

Celé znění otázky i Okamurovy odpovědi ZDE.

Tomio Okamura s tímto názorem plně souhlasí, sám označuje současný systém za státem posvěcenou lichvu. "V Úsvitu připravujeme novelu zákona o exekutorech a pak pro něj budeme hledat podporu u dalších parlamentních stran. Ty však byly dosud spíše na straně exekutorů, proto se současným stavem v podstatě nic nedělaly," uzavírá svou odpověď poslanec.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: adr

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…