Okamura dohrává duel s Dienstbierem: Fakt „skvělý" ministr pro lidská práva...

30.03.2014 21:59

V Otázkách Václava Moravce vyvrcholila diskuze Jiřího Dienstbiera a Tomio Okamury v hádku. Šéf hnutí Úsvit pak vše okomentoval na svém profilu na Facebooku. Podle něj je Dienstbier „fakt skvělý ministr pro lidská práva a legislativu“.

Okamura dohrává duel s Dienstbierem: Fakt „skvělý" ministr pro lidská práva...
Foto: ReproFoto: ČT
Popisek: Tomio Okamura a Jiří Dienstbier v pořadu Otázky Václava Moravce

Jak Tomio Okamura na svém profilu píše, s oponentem z ČSSD se neshodl hned v několika bodech. Kromě referenda to bylo i financování politických stran. „Například ČSSD dostala za volby čtvrt miliardy korun od státu. Já jsem navrhl, aby došlo k plošnému zastropování státního příspěvku, aby se ušetřilo. Financování stran státem ale Dienstbier považuje za protikorupční opatření! To je mi novinka – já myslel, že k poctivému jednání nejsou potřeba stamiliony ze státní kasy a ono je tomu v případě ČSSD asi naopak…“ píše předseda hnutí Úsvit přímé demokracie.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Dalším tématem bylo přijetí eura, které Dienstbier za celou vládu obhajoval, že prý s tím již nejde nic dělat. To není ale vůbec pravda. Faktem je, že tehdejší vyjednavač Telička vyjednal pro ČR špatné a nevýhodné podmínky. Ale vysvětlil jsem Dienstbierovi, který to nevěděl, že Švédové při zcela stejných podmínkách udělali referendum o přijetí eura, občané euro odmítli a švédská vláda euro nakonec nepřijala - to je cesta, kterou by se podle názoru Úsvitu měla ČR ubírat - ať rozhodnou občané. To ale Dienstbier a vláda odmítá,“ popisuje Okamura.

Připomíná i jedno z posledních témat, a to Ukrajinu. Zde Dienstbierovi řekl, že rychleji mluví, než myslí. „Jelikož Dienstbier se Zaorálkem například svým bezhlavým vyjádřením o Rusku, když plácli do médií, ‚dejte sankce Rusku‘, potencionálně poškodili desetitisíce pracovních míst v českém průmyslu, který je závislý na exportu do Ruska, a také v cestovním ruchu, jelikož k nám jezdí třičtvrtě milionu ruských turistů ročně. Desetitisíce Čechů by přišly o práci nebo by se jim snížily mzdy. To jim to bude pak ze svého kompenzovat Dienstbier? To těžko,“ míní.

„Na konec pořadu, když už panu Dienstbierovi došly úplně věcné argumenty, tak mne označil alespoň za populistu, aby mne dehonestoval… Fakt skvělý ministr pro ‚lidská práva a legislativu‘,“ uzavřel.

Celý text Tomia Okamury z jeho facebookového profilu:

Jak se Vám líbila moje dnešní debata v Otázkách Václava Moravce na ČT1? Můj oponent „ministr pro lidská práva“ Jiří Dienstbier se vybarvil hned zkraje a zcela jasně. Odmítl, aby občané mohli v referendu hlasovat o zrušení Senátu, o snížení počtu poslanců, o otázce přijetí eura, hmotné trestní odpovědnosti politiků a jejich odvolatelnosti. Dienstbier v pořadu přímo řekl, že například odvolatelnost politiků považuje za zásadní ohrožení demokracie. V tomto smyslu prý vláda připraví svůj návrh zákona o referendu a odmítá návrh Úsvitu.

S Dienstbierem jsme se neshodli ani v otázce financování politických stran, například ČSSD dostalo za volby čtvrt miliardy korun od státu. Já jsem navrhl, aby došlo k plošnému zastropování státního příspěvku, aby se ušetřilo. Financování stran státem ale Dienstbier považuje za protikorupční opatření! To je mi novinka – já myslel, že k poctivému jednání nejsou potřeba stamiliony ze státní kasy a ono je tomu v případě ČSSD asi naopak…

Dalším tématem bylo přijetí eura, které Dienstbier za celou vládu obhajoval, že prý s tím již nejde nic dělat. To není ale vůbec pravda. Faktem je, že tehdejší vyjednavač Telička vyjednal pro ČR špatné a nevýhodné podmínky. Ale vysvětlil jsem Dienstbierovi, který to nevěděl, že Švédové při zcela stejných podmínkách udělali referendum o přijetí eura, občané euro odmítli a švédská vláda euro nakonec nepřijala - to je cesta, kterou by se podle názoru Úsvitu měla ČR ubírat - ať rozhodnou občané. To ale Dienstbier a vláda odmítá. Mimochodem, například Dánsko a Velká Británie si vyjednali výjimku z přijetí eura.

Nakonec jsme probrali situaci kolem Ukrajiny, kdy jsem Dienstbierovi řekl, že „rychleji mluví než myslí.“ Jelikož Dienstbier se Zaorálkem například svým bezhlavým vyjádřením o Rusku, když plácli do médií, „dejte sankce Rusku,“ potencionálně poškodili desetitisíce pracovních míst v českém průmyslu, který je závislý na exportu do Ruska a také v cestovním ruchu, jelikož k nám jezdí třičtvrtě milionu ruský turistů ročně. Desetitisíce Čechů by přišli o práci nebo by se jim snížili mzdy. To jim to bude pak ze svého kompenzovat Dienstbier? To těžko. Je potřeba nejprve mít analýzu dopadů takového kroku a až potom něco veřejně říkat. Ale to panu Dienstbierovi evidentně nevysvětlím.

A nakonec pořadu, když už panu Dienstbierovi došly úplně věcné argumenty, tak mne označil alespoň za populistu, aby mne dehonestoval… Fakt skvělý ministr pro „lidská práva a legislativu“. Mimochodem, na závěr mi dovolte připomenout, že tato vláda, premiér Sobotka spolu s Dienstbierem před dvěma týdny v Bruselu na Radě Evropy slíbili, že budou u nás řešit diskriminaci Romů. Sobotka tam dokonce za celou českou vládu řekl představitelům Evropské unie, že je nepřijatelné, aby slušní čeští občané projevovali nespokojenost protiromskými demonstracemi a pochody. Nezapomeňte na to při květnových volbách do Evropského parlamentu až budete vhazovat volební lístek do urny! Já Vám slibuji, že my v Úsvitu nezradíme zájmy slušných českých občanů !

Vždyť je to přesně naopak - slušní pracovití lidé jsou v naší zemi šikanovaní, jako ovce platíme daně a parazité se nám smějí do obličeje a vysávají rozpočet. Kvůli tomuto systému nejsou peníze na sociální zabezpečení a pracovní místa pro slušné občany. Jestli souhlasíte, prosím sdílejte Vašim přátelům.

Podpořte hnutí Úsvit v květnových volbách do Evropského parlamentu, bude nízká volební účast, proto bude záležet na každém hlase, přiveďte k volbám svojí rodinu a přátele, agitujte ve svém okolí – sami změny nedokážeme, ale společně s Vašimi hlasy ve volbách ano! Nenechte zvítězit strany, které nebojují za zájem slušných českých občanů a podporují nepřizpůsobivé menšiny!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…