Okamura drtí panikáře: Covid? Čísla prolétla Sněmovnou. Rakušan neprodlouží nouzový stav zadarmo

30.10.2020 12:58

Premiér Andrej Babiš (ANO) dnes předstoupil před poslance, aby požádal o prodloužení nouzového stavu. Podle něj bez něj není možné pokračovat v některých omezujících opatřeních, zároveň epidemická situace není příznivá. O nutnosti dodržování opatření následně hovořil i nový ministr zdravotnictví Jan Blatný.

Okamura drtí panikáře: Covid? Čísla prolétla Sněmovnou. Rakušan neprodlouží nouzový stav zadarmo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

"Tak to máte za sebou," okomentoval řídící schůze Tomio Okamura (SPD) první vystoupení ministra zdravotnictví Jana Blatného před poslanci. Následně začal číst jména těch, kteří chtějí vystoupit před poslanci. "Okamura. To jsem já, vlastně," rozesmál Okamura všechny přítomné. 

Anketa

Zaslouží si herec Josef Dvořák státní vyznamenání?

88%
12%
hlasovalo: 17898 lidí

Jako první v rozpravě vystoupil předseda STANu Vít Rakušan, který poděkoval ministrovi zdravotnictví za jeho slova a vyjádřil přání, aby došlo ke zlepšení komunikace. "Pokud bychom nechali pandemii volný průběh, budou desetisíce mrtvých do vánočních svátků," uvedl Rakušan. Podle jeho slov by se neměla dělat žádná opatření, o kterých nevíme, proč je děláme a neumíme je vysvětlit. 

"Měli bychom si vzít příklad v zemích, kde se něco podařilo. Na Slovensku se podařilo efektivně zapojit samosprávy, dobrovolníky, vzbudit zájem veřejnosti... A chuť a ochotu lidí pomáhat," apeloval mimo jiné Rakušan. Chce, aby vláda ubrala z vojenské dikce a spíše lidem vysvětlovala a zaměřila se i na osvětovou činnost. 

"Jsme ochotni se bavit o prodloužení nouzového stavu, ale za to něco chceme," poukázal na otázky hnutí STAN Vít Rakušan. "Pojďme ukázat, že spolu umíme komunikovat a rozhodnutí nejsou pocitová, opírají se o data. Potom můžeme opět získat ztracenou důvěru lidí v to, že rozhodujeme, jak se rozhodovat má," uzavřel Rakušan.

U řečnického pultíku jej vystřídal lídr SPD Tomio Okamura. Podle jeho slov neznáme jediný případ, kdy by v Česku zemřel někdo pouze vlivem infekční nemoci covid-19. Zároveň zdůrazňoval smrtnost v jednotlivých věkových kategoriích, kdy dával důraz na nuly, které se objevují u mladší generace. Kdybychom podle něj testovali chřipku, dostaneme se ke stejným číslům, ne-li vyšším. 

"Děti patří do škol," apeloval zároveň Okamura. "Přijímat opatření bez skutečných dat považuji za špatný krok," dodal. Prodloužit nouzový stav chce jen o 10 dní.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Ani další z řečníků, Pirát Jakub Michálek, nechce prodloužení stavu o celý měsíc, ale jen o 14 dní. "Vláda nezvládá manažerské řízení," kritizoval mimo jiné kabinet Andreje Babiše (ANO). "Předseda vlády a ministr zdravotnictví by měli naslouchat s tím, co přichází opozice, protože jsou to konstruktivní návrhy," dodal.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Poslankyně Jana Černochová (ODS) uvedla, že prodloužení nouzového kroku je zoufalým krokem všech. "Nikdo si ho nepřejeme," uvedla Černochová, jež zároveň zmínila, že je nutné, aby nouzový stav byl kvůli koronavirové pandemii prodloužen. I proto se opozice chová podle ní odpovědně a nouzový stav umožní prodloužit. Vyzvala pak ministry školství a zdravotnictví, aby se vyjádřili k jejímu návrhu ohledně konzultačních hodin ve škole. 

"Předstupuji před vás jménem vlády s žádostí o prodloužení nouzového stavu," začal svůj projev před poslanci premiér Andrej Babiš (ANO). Epidemická situace podle něj není vůbec příznivá, rostou počty hospitalizovaných. "Na základě středečních a čtvrtečních dat se zdá, že pandemie začíná oslabovat, ale aktivita lidí se zpomaluje velmi pomalu," sdělil Babiš s tím, že opatření zabírají zhruba s desetidenním zpožděním. Znovu apeloval mimo jiné na home office. 

"Musíme se co nejdříve docílit toho, aby se šíření viru zpomalilo, abychom ochránili občany. Potřebujeme snížit reprodukční číslo R pod hodnotu 1. Až pak se může uvažovat o zmírnění opatření," podotkl Babiš a upozorňoval na to, že opatření nebudou platná bez nouzového stavu. Jde například o omezení volného pohybu osob, zákaz prezenční výuky na všech typech školech, zavření provozoven stravovacích služeb, zákaz pití alkoholu na veřejných místech a další. 

"Nepředpokládáme omezení ekonomiky, jako tomu bylo na jaře. Nepředpokládáme omezení průmyslových podniků," zdůraznil Babiš. Popřel pak i to, že by v Izraeli byl totální lockdown, neboť tamní firmy vyráběly nadále. Odmítl i to, že by na jaře vláda zavřela Škoda Auto, tu podle něj zavřel Volkswagen.

Dle Babiše by pak měly dnes dorazit antigenní testy. "Neprodleně v neděli, v pondělí začneme testovat u seniorů a u občanů, kteří jsou nejvíce ohroženi," sdělil Babiš. Hovořil i o tom, že vláda se snaží otevírat programy, kterými by kompenzovala ztráty firem. "Nelišíme se od vyspělých zemí Evropské unie," podotkl. "Od nástupu Sobotkovy vlády jsme snížili 41,3 na 29 miliard. A pokud ten dluh teď roste, je to logický! V pandemii!" rozohnil se Babiš. "Naše vláda potřebuje čas," podotkl s tím, že ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček připravuje restart ekonomiky. 

V závěru požádal Poslaneckou sněmovnu o prodloužení nouzového stavu do 3. 12. 2020. "Zapomeňme na politiku a všechny animozity. Určitě není nejlepší čas pro politické hádky. Koronavirus porazíme jedině společně," apeloval Babiš. "Určitě nejsme bezchybní, ale určitě pojďme táhnout za jeden provaz," poděkoval v závěru za pochopení Babiš. 

Následovalo první vystoupení ministra zdravotnictví Jana Blatného na půdě Poslanecké sněmovny. "V České republice stále a významně probíhá komunitní šíření onemocnění. Nákaza se šíří napříč celou společností," uvedl Blatný. "Opatření mají velký potenciál šíření zastavit. Ale jenom tehdy, když je budeme striktně dodržovat!" dodal Blatný. 

Vyhráno podle něj nemáme, i když to vypadá, že dochází k poklesu růstu, nikoliv však k poklesu epidemie. "Pokud bychom teď přestali dodržovat opatření, která jsou v platnosti, efekt se nedostaví. Ale dostaneme se na hranici lůžkových kapacit, které pořád vyčerpané nejsou," sdělil Blatný s tím, že není nutné zavádět nová opatření, ale je nutné dodržovat ta, která byla zavedena.

"Zásadní problém, který by toto mohl zkomplikovat, je v počtu nakažených seniorů," poznamenal následně Blatný. Příští týden podle něj budou zahájena testování seniorů. "A i když zatím máme dostatečné lůžkové kapacity, dostáváme se do problému s obsluhou. To znamená, že máme nedostatek zdravotníků," uvedl. Vyčerpání systému v principu hrozí, protože každý systém má své limity. "Zatím se tak neděje. Co systém ohrožuje, je nedostatek personálu, nikoliv techniky," podotkl. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…