Okamura je prý samuraj, co křísí blanické rytíře. Lidé mu na akci citovali Einsteina

19.09.2013 20:25

REPORTÁŽ Mohlo by se psát o fiasku a o věčné nedochvilnosti Tomia Okamury. Přesto beseda ve středu večer na severu Čech, na kterou dorazilo do kina v Jirkově kolem třiceti zvědavců, mohla být téměř vzorem pro zavádění nových vizí, které zpočátku působí jako boj s větrnými mlýny. Hrstka hostů jako by v podnikateli japonsko-českého původu, kterého zdatně jako zasvěcený konferenciér zastoupil místní lídr Úsvitu, viděla doslova spasitele, který má vzkřísit prohnilou zemi.

Okamura je prý samuraj, co křísí blanické rytíře. Lidé mu na akci citovali Einsteina
Foto: Hans Štembera
Popisek: Základem volebního programu hnutí Úsvit je prosazení zákona o referendu. Přes to prý nejede vlak

Anketa

Kterou stranu budete volit? Ptáme se mezi 16.- 22. zářím

19%
20%
5%
5%
1%
hlasovalo: 176660 lidí

Přesnost je výsadou králů, nikoli však Tomiova. Jeho kůň pro Ústecký kraj, lídr a exposlanec David Kádner (Věci Veřejné), využil jeho hodinu a půl dlouhého zdržení a zvládnul setkání s lidmi v severočeském Jirkově na Chomutovsku jako „one man show“. Okamurovy myšlenky, které s ním sdílí, se u návštěvníků setkaly se zájmem. Jedna z návštěvnic se s postojem nutného převratu ztotožnila natolik, že začala citovat velikány. „Einstein řekl, že jenom šílenci se domnívají, že když nic neudělají, tak se něco změní,“ glosovala podhoubí, které chce v českých myslích Tomio Okamura svým přístupem změnit a docílit v pozitivním slova smyslu myšlenkový puč ve společnosti a v odpovědnosti politických činitelů.

Politický exodus vysloužilců a spasitel Tomio?

Musí přijít japonský bojovník, aby podnítil k politickému exodu dosavadní zákonodárce, na jejichž kotrmelce a nedotknutelnost tu jako občané v posledních letech jen nadáváme bez hnutí prstu. Tak nějak vyzněl jeden z názorů z davu. „Je zázrak, že se tomu samurajovi podařilo dát dohromady blanické rytíře! A zdá se mi, že jsou to celkem dobří lidé,“ reagovala žena, podle níž se blaničtí rytíři, kteří se dle pověsti mají objevit, až naší zemi bude nejhůř, dávají dohromady opravdu špatně. „Protože lidi sice souhlasí, že se musí všechno změnit, ale na kandidátku se nechtějí dát zapsat. Já osobně se třeba cítím vinna tím, jak proběhla kdysi privatizace – nepovstala jsem a nehájila jiné možné formy,“ přešla k sebereflexi, aby popsala liknavý postoj voličů. „Pokud neuspěje Okamura, pak už s námi bude mávat úplně každý,“ podotkla.

Couvá Okamura ze Senátu? Chce hledat špínu přímo u zdroje

Mnozí teprve v Jirkově pochopili, že Úsvit přímé demokracie není politická strana, ale iniciativa, která vznikla na základě knihy ekonoma Kohouta a má za cíl bez ohledu na předvolební kampaň upozornit na vady systému a prosazení přímé demokracie. „Je to značka, se kterou se může spojit kdokoliv. Na kandidátce v Ústeckém kraji máme lidi různého politického spektra a různých profesí, které však spojuje nechuť k současnému systému a snaha jej změnit. Chyba je v systému, ať jde o zdravotnictví, školství a tak dále, nevyléčí se, pokud systém zůstane,“ vysvětloval přítomným lídr, proč se na kandidátní listině do voleb objevuje dokonce členka ČSSD, která „u svých“ místo nenašla, nebo zástupci Nespokojených občanů.

Samotný Kádner z Věcí veřejných měl v sále kolegy, například véčkaře Josefa Suchého z Klášterce nad Ohří. „Důležité pro mě bylo, že Okamura nehodlá Úsvit řídit z teplého místečka ze Senátu. Tato komora totiž nic neřeší. A on mi řekl, že chce jít do Poslanecké sněmovny, byť tam nastane, co si ani nedovedete představit – hledání špíny, zla, provokace od velkých stran k malým, které se jim prostě nehodí,“ nastínil lidem, že senátor Tomio za zlínský obvod zřejmě na svém senátorském mandátu do roku 2018 tolik nelpí, pokud by volby přinesly pro jeho vizi dobré pole působnosti v Poslanecké sněmovně.

Aby se zase někdo neutrhl ze řetězu…

„Kde je ale záruka, že v Poslanecké sněmovně přímou demokracii prosadíte, když tedy nebudete mít klasickou stranickou disciplínu,“ dumal jeden z hostů. „Ani dobře sepsaná smlouva není garancí, že bude správně naplněna,“ odpověděl mu Kádner a dodal: „Ale naše kandidátní listina je celá z lidí, kteří se spojili právě proto, že jim jde o tuto změnu.“ Přímá demokracie lidi zajímá. „Jak to chcete udělat s tou přímou volbou starostů, jaký by měl být princip? Aby se pak takový starosta neutrhl ze řetězu jako současný prezident,“ ptal se jeden z hostů.

„Musí se zajistit a jasně definovat, aby zastupitelstvo nedělalo naschvály a nebojkotovalo rozvoj obce. Každý, kdo jde na kandidátku, musí vědět proč. A jestli chce, nebo nechce být starostou. Neschovávat se za kandidátku, z které vzejde nějaká koalice a z té nějaký starosta,“ naznačil David Kádner, jak to dnes chodí a proč lidé o svých starostech nerozhodují, ani kdyby dali bůhvíkolik preferenčních hlasů.

Dinosaury od kormidel vyžene změna systému

Pokud se nezmění celý systém, i ten volební, budeme tu pořád mít stejné lidi. „Ti nechtějí žádné změny,“ nahlodává dál David Kádner přítomné voliče a vysvětluje, že všichni muži a ženy na kandidátních listinách by měli mít naprosto stejné šance. Dnes to tak není a političtí matadoři pak jakoukoliv změnu nesou nelibě. „Nějaký skokan ty stálice přeskáče a oni nevědí, co s ním, je to pro ně neřízená střela, kterou se hned snaží nějak dostat pryč. Když se ke změně nespojíme, levičák s pravičákem, malé strany, tak se nehneme z místa,“ dodal a zopakoval priority Úsvitu: přímá volba, možnost odvolatelnosti politiků, trestní postižitelnost.

Tyto otázky řešili před chvíli i Okamurovi sympatizanti před vchodem do kina. Někteří skepticky předpokládají, že v květnu nás čekají další volby, spojené s eurovolbami. „Koukněte, co Zeman už dokázal. Až Sobotka sestaví vládu, prezident řekne: Pošlete mi sem jiného pičičmundíka. A tak to bude,“ reaguje jeden z mužů na udivené tváře.

Ministerský asketismus. A co bude po porážce

Na sedánku s okamurovci také zaznělo, že v případě úspěchu ve volbách jeho lidé nestanou na stupíncích ministrů. „Úsvit se v nadcházejícím období nebude vyjímat na ministerských postech,“ potvrdil to Kádner. Mnohé překvapil informací, že hnutí nemá ani velkou členskou základnu a nehodlá ji rozšiřovat. Má jen osm členů a ve stanovách je zakotveno, že členská základna není cílem.

„Nebereme to jako projekt do voleb, ale i po volbách, a to i v případě neúspěchu. Budeme pokračovat v osvětě,“ dodal lídr za Ústecký kraj, který k lidem sám mluvil bez přestávky hodinu a půl. „On ten Okamura tedy nepřijel?“ šuškají si dvě dámy v hledišti.  „Prý tak za deset minut tu bude,“ odpověděla na dotaz zkroušeně koordinátorka hnutí v Ústeckém kraji Tereza Povolná, když hodiny ukazovaly téměř půl páté, tedy devadesát minut od nahlášeného začátku. I pokud byl její odhad pozdního příjezdu správný, tak novodobého „samuraje“ přivítá nakonec poloprázdný sál jen na pár minut, protože za chvíli začíná odpolední promítání kina, v němž se setkání koná. A už tu nebude ani žádný novinář…

27. září se lídr Kádner a Tomio Okamura chystají ještě na jednu besedu v Ústeckém kraji, a  to do Teplic.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …