Okamura může být v klidu. Proti jeho odvolání z vedení Sněmovny se zřejmě postaví Babišovo hnutí

13.02.2018 18:44

Šéf SPD Tomio Okamura pravděpodobně zůstane místopředsedou Poslanecké sněmovny. Ačkoli ODS, Piráti, STAN či TOP 09 prosazují odvolání tohoto politika z vysoké politické funkce především kvůli výrokům Okamury o táboře v Letech u Písku, jejich snaha je zřejmě odsouzena k neúspěchu.

Okamura může být v klidu. Proti jeho odvolání z vedení Sněmovny se zřejmě postaví Babišovo hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Podle informací serveru Novinky.cz se šéf hnutí Svoboda a přímá demokracie nemusí bát o svůj vysoký politický post – křeslo místopředsedy Sněmovny. Lidovci sice přišli s návrhem na odvolání Okamury z tohoto vysokého postu, jenže se zdá, že šéfa SPD podrží premiér v demisi Andrej Babiš (ANO).

„Nebudeme pro zařazení tohoto bodu na jednání Sněmovny. Pocitově je to tak, že většina je proti tomu, abychom o tom hlasovali,“ řekl Faltýnek a dodal, že ale poslanecký klub hnutí ANO nepřijal žádné závazné usnesení.

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán místo odvolávání Okamury hodlá navrhnout, aby si Česká republika připomínala tábor ze druhé světové války v letech v jednom ze svých významných dnů.

„Mohli bychom zavést 2. srpna, kdy došlo k zabití poslední skupiny romských vězňů, jako významný den, kdy bychom si připomínali romský holokaust,“ uvedl Pelikán. Rád by toto hlasování zařadil už proto, aby dal sám Okamura jasně najevo, co si myslí. „Bude to pro něj dobrá příležitost pro to, aby dal jasně a konstruktivně najevo, co si o tom myslí,“ dodal.

Okamura tvrdil, že tábor, ve kterém za druhé světové války zemřelo přes dvě stě dětí, nebyl zcela neprodyšně střežen. Později se za svá slova částečně omluvil. Jeho stranický kolega Miloslav Rozner zašel ještě dál, když tábor v Letech označil za „pseudokoncentrák“. 

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…