Okamura nabízí Babišovi vládu odborníků. Jinak prý upadne země do chaosu

28.06.2019 11:13

Vláda ANO a ČSSD sice ustála i druhé hlasování o nedůvěře, přesto předseda SPD Tomio Okamura vyhlíží cestu, jak dosáhnut toho, aby mohl prosazovat program svého hnutí. Tu by mu totiž mohla odkrýt krize vlády ČSSD a ANO, kterou tentokrát rozehrál prezident, když odmítl odvolat ministra kultury. Okamura nyní nabízí premiérovi podporu poslanců SPD pro vládu „odborníků“ výměnou za programové ústupky. Informace deníku Právo zveřejnil server Novinky.cz.

Okamura nabízí Babišovi vládu odborníků. Jinak prý upadne země do chaosu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„V případě odchodu ČSSD z vlády bych chtěl jednat s premiérem o podpoře nového kabinetu. Jako první se v takovém případě půjdeme poradit s panem prezidentem, jelikož on bude mít v rukávu další kroky. To je klíčové,“ sdělil šéf hnutí SPD Tomio Okamura, který by si nerad nechal tuto příležitost proplout mezi prsty.

Připomněl, že v současném složení Poslanecké sněmovny není možné vládu složit a do voleb nás čekají ještě dva a čtvrt roku. „Takže buď uvedeme zemi do chaosu a destabilizace a občané budou ještě více trpět, nebo budeme pracovat, abychom životy občanů zlepšili,“ dodal.

Původní zdroj ZDE

„Proto nabízíme jedinou možnou funkční alternativu – jmenování vlády odborníků nominovaných vítězem voleb hnutím ANO, a takovou vládu jsme ochotni podpořit za předpokladu dohody nad prosazením programových priorit hnutí,“ uzavřel Okamura.

Krize vlády ANO a ČSSD nastala, když prezident Miloš Zeman odmítl návrh ČSSD a premiéra Babiše (ANO) odvolat ministra kultury Antonína Staňka (ČSSD). Sociální demokraté na jeho místo neúspěšně prosazují svého místopředsedu Michala Šmardu. Dnes situaci projedná šéf ČSSD Jan Hamáček s Babišem. ČSSD žádá, aby Babiš podal na prezidenta kompetenční ústavní žalobu, pokud prezident neustoupí. Babiš tento krok odmítl. Někteří sociální demokraté tak ve vládním angažmá přestávají vidět smysl a žádají odchod ČSSD z vlády.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…