Okamura neuspěl. Sněmovna odmítla jeho představu referenda

25.03.2014 20:36

Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury podle očekávání neprosadil svou představu o referendu, v němž by lidé mohli hlasovat téměř o všem. Právě to bylo hlavním uváděným důvodem, proč dnes poslanci ostatních sněmovních stran s výjimkou KSČM tento návrh odmítli.

Okamura neuspěl. Sněmovna odmítla jeho představu referenda
Foto: Hans Štembera
Popisek: Lídr hnutí Úsvit Tomio Okamura

Mezi kritiky zákona patřil ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (ČSSD), podle něhož je norma nepřijatelná. Umožnila by měnit Ústavu, odvolávat kohokoli, hlasovat o zrušení Parlamentu nebo vlády nebo o přenosu pravomocí a o daních. Kvůli tomu předlohu odmítla také vláda.

Okamura za to obvinil vládní koalici z pokrytectví, neboť Úsvit prý ve svém návrhu vycházel z dřívější předlohy ČSSD, pouze změnil parametry. „To jsou jenom řeči, že nemůže být referendum o daních," uvedl mimo jiné při obhajobě svého návrhu. Dienstbier nicméně Okamurovo tvrzení odmítl s tím, že obsah návrhu Úsvitu je „zásadně odlišný".

Obyvatelé podle návrhu měli mít možnost rozhodovat téměř o čemkoli s výjimkou otázek směřujících proti demokratickému řádu a takových, které porušují základní práva a svobody. Z referenda by byly vyloučeny i otázky ke zrušení závazků vyplývajících z mezinárodního práva nebo k zásahům do soudní moci. Podle kritiků by ale referendum mohlo zasáhnout do trestního řízení v předsoudní fázi a také do správního řízení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…