Okamura představil vskutku mimořádně radikální návrh

14.01.2014 14:01

Po jednání poslaneckého klubu Úsvit přímé demokracie Tomio Okamury šéf hnutí oznámil, že předložili zákon o obecném referendu, přičemž je velmi zásadní, jak tento zákon bude vypadat. Tvrdě se vymezil proti hazardu, který srovnal s pedofilií, a nit suchá nezůstala ani na exekutorech.

Okamura představil vskutku mimořádně radikální návrh
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Náš návrh zcela jasně říká, že občané mohou hlasovat o čemkoliv. S jedinou výjimkou, a totiž tou, že položenou otázku v referendu může přezkoumat Ústavní soud. Nikdo se proto nemusí bát, že si s pomocí referenda zrušíme demokratické principy," poznamenal Okamura. Pokud zákon Úsvitu podpoří i koalice, jsou poslanci tohoto hnutí připraveni zvážit její podporu. Jestliže bude zákon přijat v nějaké okleštěné formě, hnutí prý koalici nepodpoří.

FOTO Ministryně spravedlnosti v demisi otevírá zrekonstruované oddělení vazební věznice Ruzyně

Následně se věnoval zákazu hracích automatů, na tiskové konferenci vyhlásil, že trvá na absolutním zákazu argumentů. „Samozřejmě neplatí argument, že absolutní zákon nepomůže,“ hřímal Okamura poté, co popsal škodlivost hráčské závislosti. Postavení pedofilie mimo zákon tento jev také nevymýtí, ale to podle Okamury neznamená, že ji máme legalizovat.

Nakonec došlo i na zestátnění exekutorů. Podle poslanců Úsvitu je třeba najít smysluplné nastavení systému, aby bylo jasné, že dluhy se musí platit, ale splácení člověka nemá zničit. Má mu umožnit i nadále žít důstojný život.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Co Okamura v následném tiskovém prohlášení uvádí k zákazu automatů:

Další zákon, který máme zpracovaný v paragrafovaném znění, je absolutní zákaz výherních hracích automatů a loterijních terminálů. Je nám zcela jasné, že stát a obce mají výdělek z těchto her, ale není doufám třeba ani diskutovat o tom, že výnosy ani na vteřinku nepřeváží celospolečenské náklady. Je třeba také zcela jasně říct, že nepomůže nějaká selekce a výjimky. 
Pokud tento typ hazardu jedna obec zakáže a druhá povolí, tak se hráči sice přesunou do druhé obce, ovšem výsledkem je, že zisky má obec s hazardem, ale společenské náklady nese celý stát a samozřejmě i obec či městská část, kde je hazard zakázaný. Pro připomenutí, k těmto nákladům a zcela jasně prokazatelným patří také kriminalita, rozpad rodin, sebevraždy, skutečné děsivé tragédie rodinné i firemní a z toho vyplývající zatížení celé společnosti včetně přímo nezúčastněných. Herní závislost je regulérní lékařsky klasifikovaná závislost. A je absolutně nepřijatelné, aby stát, obce nebo soukromníci parazitovali na lidské nemoci. 
Samozřejmě neplatí argument, že zákaz nepomůže. Ano, proti pedofilním deviacím nebo kleptomanii také zákon nepomůže, ale nikdy to doufám nebude argument proto, abychom deviantní vraždy nebo krádeže legalizovaly a nedej bůh, abychom z nich profitovali.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…