Okamura přijel mezi davy, bouřil proti nepřizpůsobivým, napadl Václava Moravce a kritizoval lezení do zadku

28.04.2014 8:14

REPORTÁŽ Na vysávání rozpočtu nepřizpůsobivými upozorňoval šéf Úsvitu Tomio Okamura na jarním veletrhu Flora Olomouc. Přijeli s ním i někteří kandidáti do Evropského parlamentu, kteří obcházeli návštěvníky hanácké metropole s peticí a žádali o podporu ve volbách. Kromě Úsvitu si Floru vybrala pro kontaktní kampaň i známá exmoderátorka Eva Jurinová, kandidátka Republiky.

Okamura přijel mezi davy, bouřil proti nepřizpůsobivým, napadl Václava Moravce a kritizoval lezení do zadku
Foto: Daniela Černá
Popisek: Okamura při debatě s občany na olomoucké Floře

Na několikadenní veletrh zavítají každoročně desítky tisíc lidí a také letos tam nebylo k hnutí. Tým Úsvitu vyrazil na olomouckou přehlídku květin s letáky, peticí a píšťalkami. Petici za zpřísnění imigrační politiky EU nechávala lidem podepisovat také trojka kandidátky do Evropského parlamentu Kateřina Radostová. Ta vysvětlila i důvod rozdávání reklamních píšťalek s její podobiznou a logem Úsvitu. Hnutí totiž chce, aby Evropa pískala spravedlivě.

„Více jak 70 procent našeho obyvatelstva situaci s imigranty vnímá jako větší či menší problém. Podle zkušeností se sbíráním podpisů pod petici mohu říct, že jsme například v Ústí nad Labem za dvě hodiny nasbírali přes 500 podpisů. Teď jsme na Moravě a problém vnímají občané úplně stejně. Je to jedno z nejzásadnějších témat, ke kterému by se naše vláda měla nějak postavit,“ popsala Radostová. „Evropská unie by ráda začala přesouvat nepřizpůsobivé, kteří v podstatě přebývají v ostatních státech, do jiných zemí, kam patříme i my. Pan Okamura inicioval tuto petici v rámci České republiky, ale dnes už se jeho názory uchytily i v jiných členských zemích. Je to vážné téma,“ dodala.

Anketa

Podporujete výukový program o islámu, který má dle jeho organizátorů zmírnit u českých školáků mýty a předsudky vůči tomuto náboženství?

5%
95%
hlasovalo: 12176 lidí

Upozornění pro Okamuru: Vlézt mezi Hanáky? To je nebezpečné

Tomio Okamura vysvětloval program návštěvníkům veletrhu, někteří jeho příznivci si přišli pro společné foto nebo pro autogram. Na nezájem o svou osobu si nemohl stěžovat. „Vlézt do Olomouce mezi Hanáky? To je nebezpečné,“ upozorňoval jeden z kolemjdoucích šéfa Úsvitu a pak Okamurovi vysvětloval, jak se vyrábějí tvarůžky. Další z občanů měl už ale dotazy politického rázu a ptal se: „Kdy už konečně začnete říkat nahlas, že někteří lidé jsou si u nás rovni a někteří rovnější?“ Předseda Úsvitu proto reagoval, že právě jeho hnutí bojuje proti diskriminaci.

Pro ParlamentníListy.cz pak také vysvětlil, proč si vybral právě veletrh k oslovování voličů. „Ve srovnání s ostatními politickými stranami máme rozpočet mnohonásobně nižší, proto sázíme na kontaktní kampaň. Já, na rozdíl od ostatních předsedů politických stran, kteří navštěvují draze pronajaté sály a řeční v záři reflektorů, chodím mezi lidi v džínách a mikině,“ uvedl Okamura. „Olomouc je jedno z center, počasí nám přeje, lidé jsou skvělí. Problematika nepřizpůsobivých cizinců a skupin, které nám vysávají rozpočet, lidi zajímá. Musíme si uvědomit, že tu máme 650 000 nezaměstnaných,“ dodal.

Okamura čeká, až média uznají, že má pravdu

Podpisy pod petici proti nepřizpůsobivým cizincům a náboženským fanatikům začal Úsvit sbírat před měsícem. „Média, která jsou nakloněná jiným politickým stranám nebo dokonce zaplacená, mě hned počastovala, že jsem rasista a xenofob. Ale podívejte se na zprávy. Policie dělá zátahy v muslimských centrech, kde se šíří xenofobní knihy proti nevěřícím. Já už jenom čekám, jak se média vyjádří teď, když se ukázalo, že máme pravdu,“ uvedl Okamura.

„V únoru jsem říkal, že tady nechceme nepřizpůsobivé imigranty, kteří berou našim lidem práci. Označili mě za xenofoba. Týden potom bylo švýcarské referendum, kde v jedné z nejdemokratičtějších zemí světa občané rozhodli o omezení imigrace a česká média mlčí. Já čekám na to, až nazvou rasisty i Švýcary. Teď jsme řekli, že tu nechceme nepřizpůsobivé náboženské fanatiky, zase řekli, že jsme xenofobní. Týden poté, co jsem to řekl, už je tu zátah na muslimské centrum. Jdeme po tématech, které lidi masově trápí,“ dodal.

Fotogalerie z akce

Okamura: U Moravce jsem se nestačil divit

Dalším klíčovým bodem programu Úsvitu je odmítnutí eura bez referenda. „Když jsem byl na předvolební debatě u Václava Moravce, zíral jsem. Jako jediní jsme se nemohli vyjádřit k problematice eura. Chtěl jsem říct, že jsme proti přijetí eura bez rozhodnutí občanů v referendu. Odmítáme, aby naše země ručila za nezodpovědnou politiku Řecka a dalších zemí a abychom platili jejich dluhy,“ popsal rázně Okamura, který byl u Moravce překvapený i kvůli další věci: „Když jsem poslouchal zástupce vládní koalice, divil jsem se. V programu mají přijetí eura. Před dvěma měsíci dávali prohlášení a bylo to jasné jako facka. Hlásali bližší spolupráci s EU a to, že chtějí přijímat euro. Teď ale zjistili, že by mohli ztratit hlasy a už se tak jednoznačně nevyjadřují. Říkám to jen proto, aby voliči nenaletěli. My říkáme jasně, že nechceme přijetí eura bez referenda občanů. Není to pro Českou republiku výhodné.“

Šéf Úsvitu také odmítl argumenty, že referendum o přijetí eura už bylo v době hlasování o vstupu republiky do Evropské unie. Před deseti lety totiž byla podle Okamury zcela jiná situace. „Přestaňme lézt Evropské unii do zadku, což tady předvádí naše vláda a TOP 09. S prominutím ODS se také probudila až teď, když potřebuje hlasy. My v Úsvitu jsme národnostně zaměření. Když to nebude výhodné pro Českou republiku, na nic nepřistupujme, nic nás netlačí,“ dodal.     

Na Floru přijela Eva Jurinová

Úsvit ale nebyl jediný, kdo si Floru vybral k předvolební kampani. Přijel sem také tým strany Republika s Evou Jurinovou, která jde do voleb jako nezávislá na kandidátce z druhé pozice. „Dlouho jsem tu nebyla, naposledy před pěti lety. Olomouc je město, kde jsem vždycky chtěla bydlet,“ svěřila se pro ParlamentníListy.cz Jurinová, kterou si většina veřejnosti pamatuje jako známou moderátorku.

Lidem tu tým rozdával letáky s nápisem „Města ovládají nepokoje“ a fotografiemi zásahů těžkooděnců, což mělo být předzvěstí dění pro rok 2017. Chtěli tak upozornit na možné konflikty mezi sociálními skupinami v nerovném postavení. „Je to kvůli politice přistěhovalectví, menšin, neřeší se romská otázka. Mám pocit, že tady je to každému jedno. Stát řeší situaci tak, že pošle do problémové oblasti nějakého úředníka, ale že by se situace řešily ke smíru? To se neděje,“ popsala Jurinová. Ta zároveň upozornila na to, že s prosazováním programu u veřejnosti nemá Republika problém. „Lidem se náš program líbí, protože není populistický. Navíc v něm objevují hrdost. Ptají se, jak to chceme udělat, aby byl český občan hrdý na zemi, ve které žije. Pokud bychom dostali hlasy, tak máme program, jak na hodnoty upozornit. Cesta k řešení začíná u ekonomických otázek a sociálních dávek,“ dodala.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…