Okamura připravil zákon kvůli bývalému předsedovi muslimské obce. Co na to vláda?

06.01.2017 9:46

Za předčasný a odborně neprojednaný asi označí vláda návrh poslanců opoziční Svobody a přímé demokracie (SPD), aby byla trestná i podpora a propagace ideologie, která potlačuje práva a svobody nebo hlásá nenávist, nejen podpora a propagace takového hnutí. Kabinet by měl podle podkladů zaujmout v pondělí k novele trestního zákoníku záporné stanovisko. O předloze rozhodnou zákonodárci.

Okamura připravil zákon kvůli bývalému předsedovi muslimské obce. Co na to vláda?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Poslanci SPD v čele s Tomiem Okamurou reagovali jejím předložením na případ bývalého předsedy pražské muslimské obce Vladimíra Sáňky, kterého soud zatím nepravomocně zprostil obžaloby za šíření radikální islámské knihy, připomíná ČTK.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„Vláda nepokládá za žádoucí, aby byla novela trestního zákoníku přijímána na základě jediného případu,“ stojí v předběžném stanovisku pro kabinet. Protože v kauze padlo odvolání, soudní výklad příslušného ustanovení zákoníku se ještě může změnit, dodali vládní legislativci.

Poslanci SPD na rozdíl od nich tvrdí, že proces ukázal mezeru v zákonu. „Lze ho vyložit tak, že postihuje pouze propagaci konkrétního hnutí, které hlásá potlačování svobod, ale nikoli samu ideologii, která nenávist a likvidaci lidských práv představuje a propaguje,“ uvedli v důvodové zprávě. Vládní právníci ovšem upozorňují také na to, že ideologie není jako pojem nikde vymezena.

Sáňkův případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha

Novela by podle autorů neomezila jakoukoli lidskou víru, a to ani tu „společensky negativní“. Omezuje pouze veřejné šíření a propagování takové víry, která ohrožuje svobody ostatních, napsali.

Sáňkův případ se týká vydání knihy od Bilala Philipse s názvem Základy tauhídu – Islámský koncept boha. Její autor nesmí do některých západních zemí a kniha je v některých státech zakázána. Obvodní soud řešil otázku, zda salafismus je hnutí, nebo ideologie. Dospěl k závěru, že jde o ideologii. Kniha podle něj nepropaguje hnutí, a proto vynesl zprošťující rozsudek. Podle žalobců však kniha obsahuje kontroverzní pasáže o potřebě prosazování práva šaría a vykazuje protidemokratické rysy. Sáňka, jemuž hrozilo až desetileté vězení, obžalobu odmítal a považoval ji za vymyšlenou.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…