Okamura protestoval v Liberci proti imigrantům. A mezitím o kousek dál...

28.10.2015 17:35

REPORTÁŽ V Liberci kousek od náměstí, kde se shromáždili Okamurovci, se sešlo i pár desítek demonstrantů s opačnými preferencemi, jež vystihuje jejich skandování Náckové, táhněte, uprchlíci vítejte a transparenty typu Buřty, pivo, nenávist stop či Nemáme strach, máme mozek. "Jsem tady proto, že nechci, aby státní svátek byl zneužíván k pravicové extremistické hnědé propagandě panem Okamurou a dalšími. Vyjadřují tímto svůj nesouhlas a chci ukázat, že obyčejný slušný člověk by měl stát na této straně, a ne tam mávat praporem a poslouchat hloupou nacionalistickou populistickou propagandu," vyjádřil se jeden z řečníků Cedrik.

Okamura protestoval v Liberci proti imigrantům. A mezitím o kousek dál...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Liberecká protiokamurovská akce měla stejné organizátory i podobné účastníky jako před několika měsíci konaná manifestace s názvem Islámu se nebojíme. "Jsme tu jako reakce na to, co se dneska děje. Protestujeme proti xenofobii, která je mezi občany České republiky. Jaká je tu nenávist. Toho se nejvíc bojím. Chceme na to upozornit. Nemáme strach z uprchlíků, ale z lidí, kteří bojují proti nim. Ti totiž vytvářejí největší zlobu," vysvětlila za organizátory Sára Stuchlíková. Bála se střetu s druhou skupinou. "Doufám, že se nic nestane, z naší strany nic rozhodně nehrozí," sdělila přítomným novinářům. Ke střetu obou skupin nakonec nedošlo, mezi ně se postavila hráz policejních těžkooděnců. Na protiokamurovské demonstraci byly k vidění různé transparenty typu Stop násilí, Solidarita, rovnost, lidskost proti xenofobii, Nacionalismus na světě nechceme, Nemáme strach, máme mozek.

Ubohost na úrovni páté cenové skupiny

Proč sympatizuje s touto demonstrací, prozradil ParlamentnimListům.cz i liberecký komunální politik Roman Šotola. "Nechci, aby to znělo pateticky, ale myslím že lidem v nouzi se má pomáhat. Jsem přesvědčen, že převážná část lidí, kteří prchají především ze Sýrie, ve skutečnosti v nouzi je. A pomoc je naší povinností. A proč protestuji zrovna proti Okamurovi a jemu podobným? Jsou to lidé, kteří se populisticky chytili tohoto tématu a hrají na ty nejnižší pudy. Což mi přijde jako ubohost na úrovni páté cenové skupiny."  

"Jsem tady proto, že tamhle dál být nemůžu," konstatoval dobrovolník, který mezi 12. až 18. říjnem byl na srbsko-chorvatské hranici. "Bylo to tam relativně klidné až do doby, kdy Maďaři zavřeli hranice. To pak byl průšvih, hlavně o víkendu," konstatoval. Potvrdil i informaci, že nejvíce zde působí dobrovolníků z Česka. "Je tam spousta mezinárodních organizací, vesměs ale fungují jen přes den. Večer to zavřou a jdou domů. Přes noc tam zůstávali jen Češi. A přes noc chodí nejvíc lidí a je to tam nejkritičtější," upozornil.

Bez Čechů by tam byl chaos

Češi fungují i jako jakýsi komunikační spojovník mezi Srby a Chorvaty, kteří se vzájemně nemusí. "Češi to tam začali organizovat, aby se lidé na hranicích předávali po skupinách, předtím tam v tom byl chaos," konstatoval. "V našem stanu poskytujeme pomoc nepřetržitě dvacet čtyři hodin v kuse," objasnil. Proč je podle něj mezi dobrovolníky nejvíc Čechů? "Nevím. Ale je aspoň vidět, že i u nás je dost lidí, kteří mají rozum. Protože nechat uprchlíky napospas, tak to dopadne špatně," domníval se.

Na demonstraci se objevil i liberecký protikorupční aktivista Jaroslav Tauchmann. "Je důležité se postavit proti xenofobním náladám, které hledají xenofobního nepřítele. Minule to byli Židé, dnes lidé utíkající před válkou. Rozhodně to nepomáhá rozvoji demokracie, spíše naopak. Může to být začátek pěkného průšvihu," konstatoval.

Zneužití státního svátku hloupou nacionalistickou propagandou

Během demonstrace skandovali na větší protiimigranskou manifestaci různá hesla, z nichž nejúdernější bylo Náckové, táhněte, uprchlíci, vítejte. Zaznělo i několik projevů, nejrazantnější slova pronesl Cedrik. "Jsem tady proto, že nechci, aby státní svátek vzniku Československé republiky byl zneužíván k pravicové extremistické hnědé propagandě panem Okamurou, estébákem Pepou Nosem a dalšími. Vyjadřuji tímto svůj nesouhlas a chci ukázat, že obyčejný slušný člověk by měl stát na této straně, a ne tam mávat praporem a poslouchat hloupou nacionalistickou populistickou propagandu." Organizátoři ukončili svoji demonstraci proti xenofobii o něco dříve než skončila ta vedlejší, patrně i na přímluvu policejního antikonfliktního týmu. I díky tomu se předešlo případnému střetu obou skupin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…