Okamura prý chyboval v přiznání majetku. Němcová ho důrazně kárá

25.10.2017 11:08

Deník MF DNES publikoval text pod palcovým titulkem na první straně „Okamurovy skryté miliony“. Kauza rozvířená ve spolupráci s Ministerstvem spravedlnosti přichází právě ve chvíli, kdy se o Okamurově SPD začíná mluvit jako o případném koaličním partnerovi hnutí ANO.

Okamura prý chyboval v přiznání majetku. Němcová ho důrazně kárá
Foto: Partie TV PRIMA
Popisek: Tomio Okamura jako host Partie na TV Prima

Kauza „skrytých milionů“ spočívá v tom, že Okamura měl v majetkovém přiznání za loňský rok zatajit prodej bytu na pražských Vinohradech za deset milionů korun. Prodat jej měl Renatě Vesecké, bývalé nejvyšší státní zástupkyni. Ta v domě již měla menší apartmán, ovšem měla zájem o větší byt a Okamura, který se naopak chtěl bytu zbavit, její poptávku vyslyšel.

V majetkovém přiznání za rok 2016, které musel Okamura jako všichni ostatní poslanci podávat, však tato transakce nebyla uvedena. Okamura do přiznání uvedl pouze příjmy z podnikání ve výši patnáct milionů korun. „Ten prodej je tam započítán do příjmů z podnikání,“ vysvětluje samotný poslanec.

MF DNES jeho vysvětlení zpochybňuje tím, že Okamura nemůže vykazovat prodej bytu jako obchodní činnost, když nemá živnostenské oprávnění na realitní činnost. Navíc se jednalo o byt, který používal k bydlení, proto prý nespadá do kategorie „obchodní činnost“.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Druhým nedostatkem je, že nepřiznal závazek v podobě bankovního úvěru na pět milionů korun. „Myslel jsem, že to stačí uvést jen v prvním přiznání,“ namítá Okamura s tím, že závazek pocházející z dřívějška již do přiznání uvedl v minulosti.

Do letošního září kontroloval majetková přiznání poslanců mandátový a imunitní výbor Poslanecké sněmovny, nově byl ke kontrole zřízen Odbor střetu zájmů na Ministerstvu spravedlnosti.

Miroslava Němcová, která v minulé sněmovně vedla mandátový a imunitní výbor, považuje Okamurův postup za chybný. „Tady bych viděla jednoznačně pochybení na straně poslance Okamury. Přece jen prodej za deset milionů člověk jen tak nepřehlédne,“ řekla MF DNES.

Celý text MF DNES opentlila velkým profilem Renaty Vesecké coby součásti skupiny žalobců, nazývané bývalou ministryní spravedlnosti Marií Benešovou „justiční mafií“. Značnou část věnovala úvahám, proč Okamura chtěl za byt deset milionů, a ne více, když o něm tvrdil, že má cenu deset milionů již v roce 2012, a mezitím ceny nemovitostí stouply.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jakub Vosáhlo

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…