Okamura řádil: Sobotka se pěkně vybarvil. O tohle všechno vás připravil

19.02.2014 11:36

Premiér Bohuslav Sobotka odmítl vizi Tomio Okamury o přímé demokracii, postavené na referendech. V dopise, který předsedovi hnutí Úsvit napsal, sice podpořil zavedení obecného referenda, vymezil však jasné podmínky, kterými by bylo limitováno. Okamurovi poslanci následně odmítli podpořit Sobotkovu vládu a sám předseda hnutí poslal premiérovi ostrý vzkaz přes Facebook.

Okamura řádil: Sobotka se pěkně vybarvil. O tohle všechno vás připravil
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Tomio Okamura

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Sobotka v dopise, který Okamurovi zaslal a citoval z něj server Novinky.cz, odkázal na koaliční smlouvu, která referendum podporuje, stanovuje však jednoznačný okruh nepřípustných otázek. K nim patří změna ústavního pořádku ČR a omezení ochrany základních práv. „O konkrétní podobě návrhu ústavního zákona o obecném referendu povede vláda debatu se všemi stranami zastoupenými v Parlamentu ČR,“ psal dále Sobotka.

Okamura již dříve zmínil požadavek zavedení obecného referenda bez výjimek. Nesmělo by pouze zasahovat do základních práv a měnit podstatné náležitosti demokratického právního státu. Nedotknutelnost ústavního pořádku je podle něj přílišným omezením lidové vůle. Především však požaduje platnost referenda bez ohledu na účast, zatímco Sobotka požaduje hranici platnosti.

Sobotkův dopis proto Okamuru očividně nepotěšil. Jeho poslanci se následně rozhodli při hlasování o důvěře vládě opustit sněmovnu a nehlasovat. Okamura se k Sobotkovu názoru následně vyjádřil na Facebooku, a přátelské to rozhodně nebylo.

„Premiér Bohuslav Sobotka se již dnes jasně `vybarvil`,“ píše Okamura. Sobotka podle něj zřejmě vůbec nechce, aby lidé o něčem sami rozhodovali. „Takže se můžeme po dobu této vlády rozloučit se zrušením Senátu, přímou volbou a odvolatelností politiků, snížením počtu poslanců, s jasnou osobní, hmotnou a trestní odpovědností politiků či s referendem o euru,“ rekapituluje poslanec. Pak dodává, že toto jsou věci, které by občané jistě schválili, ale vláda jim k tomu bohužel nedá možnost.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Občané jsou podle něj pro politiky dost moudří na to, aby od nich přijímali ve volbách hlasy. Právo rozhodovat o vlastních věcech sami jim však nepřiznají, s odkazem na inteligenci. Podle Okamury je tak zjevné, že hlas občana má pro politiky různou váhu - podle toho, jak se jim to zrovna hodí. 

Celý facebookový příspěvek Tomio Okamury:

Premiér Bohuslav Sobotka se již dnes jasně "vybarvil" - dnes jasně pro deník Právo řekl (viz. přiložený článek), že ve skutečnosti vůbec nechce, aby lidé mohli o něčem zásadním sami rozhodnout - takže se můžeme po dobu této vlády rozloučit se zrušením Senátu, přímou volbou a odvolatelností politiků, snížením počtu poslanců, s jasnou osobní, hmotnou a trestní odpovědností politiků či s referendem o euru.
To jsou všechno příklady návrhů hnutí Úsvit, které bychom v referendu spolu s Vámi občany jistě prohlasovali, ale tato vláda to nechce.
JESTLIŽE OBČANÉ JSOU PRO POSLANCE A SENÁTORY DOST MOUDŘÍ NA TO, ABY JE VOLILI, PROČ POSLANCI A SENÁTOŘI NEPŘIZNAJÍ LIDEM TAKÉ INTELIGENCI NA TO, ŽE JSOU SCHOPNI V NĚKTERÝCH PŘÍPADECH HLASOVAT I SAMI O SOBĚ A ZÁKONECH, KTERÉ SE JICH TÝKAJÍ? PROČ MÁ HLAS OBČANA PRO POLITIKY DVOJÍ VÁHU PODLE TOHO JAK SE JIM TO HODÍ?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…