Okamura se rozepsal: Lidem stačí kobliha. Nezrušíme Senát?

19.10.2014 6:00

Předseda hnutí Úsvit Tomio Okamura na sociální síti Facebook zhodnotil průběh druhého kola senátních voleb. Volební účast, která nedosáhla ani sedmnácti procent, nastoluje podle jeho názoru otázku, zda není čas Senát zrušit. Podobné otázky by prý bylo možno položit v referendu, ale to by se vláda nesměla chovat populisticky. Okamura se na kabinet zlobí.

Okamura se rozepsal: Lidem stačí kobliha. Nezrušíme Senát?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Kdyby vláda prosazovala zákon o referendu, který by byl vstřícný k občanům, mohli by si v něm sami položit otázku, zda není na místě zrušit horní parlamentní komoru. Okamura, který byl Senátorem, má za to, že by Česku stačila jen jedna komora. Vláda se svým návrhem zákona o referendu údajně stará o to, aby takovou zásadní otázku položit nešlo. A lidem je to podle všeho jedno, stačí jim kobliha.

Dvojí metr na občany

„Naopak vládní návrh zákona o celostátním referendu, který byl tento měsíc představen, nejenže takové otázky neumožňuje, ale navíc navrhuje i neuvěřitelně vysoká kvóra pro počet podpisů (250 tis.) i pro účast (přes 2 mil. voličů), takže jakékoliv referendum bude v praxi prakticky znemožněno. Je to pouze populistický návrh, který má vyvolat dojem demokracie, ale ve skutečnosti je pro občany nepoužitelný. Ale jak tak koukám, lidem je to asi jedno, stačí dostat na ulici koblihu a jsou spokojení. Na programu a idejích nezáleží,“ píše předseda Úsvitu.

Celé vyjádření poslance Okamury najdete ZDE

ČSSD, ANO, KDU-ČSL, ODS i TOP 09 se slovy Okamury staly stranami bojujícími proti návrhům Úsvitu. Aby své tvrzení doložil, ukazuje na ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera, který prosazuje vládní zákon o referendu. Ke znovuzvolení senátorem mu ale stačilo pár tisíc hlasů. Kdyby se senátní volby postavily naroveň místním referendum, byly by neplatné, neboť u místních referend zákon vyžaduje 35procentní účast. Na jeden a tentýž hlas občana je tedy uplatňován dvojí metr. Úsvit proto navrhuje ustanovení o 35procentní volební účasti u místních referend zrušit. A Okamura si už teď klade otázku, jak se k tomuto návrhu jiné strany postaví.

Demokracie jako výtah k moci

Následně se Okamura vrací k návrhu na odvolatelnost politiků. Zákonodárci, kteří se nechají zvolit tak nízkým počtem voličů, jaký přišel ke druhému kolu senátních voleb, odmítají připustit, aby je stejný počet voličů mohl případně odvolat. O čem to svědčí? Prý o tom, že demokracie je chápána spíše jako výtah k moci.

„Politické elitě nevadí, že několik desítek lidí s minimálním mandátem rozhoduje o zákonech pro celou zemi, ale vadí jim, kdyby o těchto zákonech rozhodovali třeba pouhé statisíce těch, kteří se referend zúčastní. To zcela zásadně vypovídá o vztahu k demokracii, kterou tato elita v sobě má - je dobrá jen jako výtah k moci, ale absolutně nepřijatelná jako pojistka občanů proti neodpovědnosti a podvodným slibům politiků,“ uzavírá Okamura.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…