Okamura si sezval politickou periferii. Reje extremistů a proruských sil. Bartošek, Herman, Pospíšil a další zuří

16.12.2017 14:57

V pražském Top hotelu se dnes na konferenci sejdou představitelé krajně pravicových stran a budou spolu debatovat o alternativách ke členství v Evropské unii. Hostí je místopředseda Sněmovny Tomio Okamura (SPD). Politici ostatních stran však mají většinou za to, že se v hlavním městě České republiky takové konference konat nemají.

Okamura si sezval politickou periferii. Reje extremistů a proruských sil. Bartošek, Herman, Pospíšil a další zuří
Foto: Vít Hassan
Popisek: Levicoví aktivisté protestovali proti setkání stran sdružených do frakce Evropa národů a svobody před pražským hotelem InterContinental

Po Praze se dnes pohybuje řada známých evropských politiků – např. neúspěšná prezidentská kandidátka Marine Le Penová. Přijel také nizozemský politik Geert Wilders, kterého musí hlídat česká policie, protože mu někteří jeho odpůrci vyhrožují smrtí kvůli tomu, jak mluví o islámu. Většina českých politiků má vesměs za to, že takoví lidé nemají v Praze co pohledávat.

„To, že jsou k nám pozváni Le Penová a další, znamená, že k nám Tomio Okamura do Prahy zve politickou periferii. Takže místo toho, abychom se profilovali jako země s jasným směřováním prozápadním, kam patříme, tak se u nás dělají reje extremistů. Nehledě na to, že se můžeme bavit i o tom, do jaké míry jsou to síly proruské – viz financování kampaně Le Penové,” opřel se do konference šéf lidoveckých poslanců Jan Bartošek (KDU-ČSL). Informuje o tom server Lidovky.cz.

Celý článek naleznete zde

Ve stejném duchu se vyjádřil také bývalý lidovecký ministr kultury Daniel Herman, který na twitteru varoval před tím, aby se z Prahy stalo rejdiště různých protidemokratických sil z různých částí světa. Nešetřil ani Tomia Okamuru. Označil ho za falešného hráče české politiky. Lidovec Jan Bartošek připomněl aféru tajemníka SPD Jaroslava Staníka, který měl údajně na půdě parlamentu vykřikovat, že Židé, Romové a homosexuálové patří do plynu. To je něco, co podle Bartoška nesmíme tolerovat nejen v Praze, ale vůbec nikde v celé České republice.

K politikům KDU-ČSL se přidal také místopředseda hnutí STAN Vít Rakušan. „Myslíme si, že zvát do Prahy lidi z evropských zemí, kteří docházejí ke své moci vyvoláváním strachu a nejistoty, je něco, co liberální Praze vůbec nesluší.”

Nemlčeli ani politici dalších stran. „Jedinou správnou reakcí pro demokratické strany je brát zvyšování zájmu o pořádání takové konference jako jedno z dalších potvrzení faktu, že přístup EU k problému migrace je třeba změnit,” vyjádřil se za ODS její místopředseda Miloš Vystrčil.

Předseda TOP 09 Jiří Pospíšil si posteskl nad tím, že jde o konferenci stran, které jen vyvolávají strach, ale ve skutečnosti žádnou alternativu k našemu členství v EU a v NATO nenabízejí. Kdyby Česká republika obě mezinárodní uskupení opustila, byla by to pro ni katastrofa. „Je smutné, že prezidenta Zemana, který byl hostem sněmu SPD minulý víkend, střídá u Okamury extremistka Le Penová. Bohužel to ukazuje na ochotu prezidenta Zemana spojovat se s extremisty a zhoršovat stav české politické kultury,” upozornil předseda TOP 09 Pospíšil.

Stejně kritický byl i bývalý ministr pro lidská práva Jan Chvojka. „Od srazu antievropských stran a antisystémových nacionalistů nečekám nic dobrého. Je smutné, že se tahle estráda odehraje zrovna v srdci Evropy za aktivní účasti místopředsedy Poslanecké sněmovny,“ shrnul svůj postoj Jan Chvojka (ČSSD).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…