Okamura tuneluje hnutí Úsvit, píše Reflex a ukazuje milionové faktury. Máme rozhořčený ohlas předsedy

03.04.2014 8:32

V hnutí Úsvit prý dochází k odklánění financí na osobní konto Tomio Okamury. Píše o tom magazín Reflex, který se dostal k několika dokumentům ze stranického účetnictví. Předseda Okamura má kromě vedení hnutí také externě radit, za což si každý měsíc fakturuje bezmála milion korun. Sám Okamura na zveřejněná obvinění reaguje vysvětlením, že smlouvu sám již v minulosti vypověděl a v celkovém souhrnu od hnutí nedostal ani korunu.

Okamura tuneluje hnutí Úsvit, píše Reflex a ukazuje milionové faktury. Máme rozhořčený ohlas předsedy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Magazín Reflex cituje z vyděšeného e-mailu, který členům vedení hnutí Úsvit přímé demokracie rozeslal tajemník Jan Zilvar. V něm píše o vážné situaci, která může ohrozit chod celého hnutí. Důvodem jeho znepokojení bylo vyjádření auditora Jiřího Balouna, který varoval, že za určitých okolností nebude ochoten se podepsat pod stranický audit za rok 2013, který hnutí Úsvit ze zákona musí odevzdat.

Reflex má prý k dispozici dokumenty, prozrazující důvod auditorova zděšení. Jedná se o dokumenty o stranickém financování, jež mají dokazovat, že ze stranického rozpočtu, do kterého ročně přitékají miliony z veřejných peněz, odchází každý měsíc bezmála milion na soukromý účet šéfa hnutí Tomio Okamury.

Ten měl totiž se „svým“ hnutím uzavřenu smlouvu na poskytování marketingových a jiných služeb. Podle této smlouvy si od hnutí, jemuž předsedá, fakturuje každý měsíc 984 483 korun. Auditor Baloun v dopise vedení Úsvitu připomíná, že již dříve žádal podrobný seznam činností, které byly v rámci smlouvy vykonávány.

Podle auditora se totiž tyto „externí“ služby nemohou překrývat s činnostmi, které souvisí s vykonáváním funkce předsedy hnutí, kterým je rovněž Okamura. Když mu byly dodány podrobné rozpisy fakturovaných služeb za listopad a prosinec 2013, zjistil prý, že řada z nich vůbec neodpovídá činnosti dohodnuté ve smlouvě, na jejímž základě Okamura fakturuje. Po těchto zjištěních auditor hnutí varoval, že pokud nebude soupis doplněn relevantními činnostmi, které by ospravedlňovaly téměř milionový honorář, odmítne účetní závěrku schválit.

Reflex pak ukazuje dokument vykazující Okamurovo poradenství pro hnutí za poslední dva měsíce roku 2013. Měl fungovat jako marketingový poradce, mediální poradce a analytik. Ve výkazu se prý vážně tvrdí, že mimo svou funkci poslance a předsedy hnutí se Okamura stíhal věnovat „poradenství“ 12-18 hodin denně.

Jen na Štědrý den měl stihnout aktualizaci webových stránek, přípravu marketingové strategie pro volební kampaň, přípravu podkladů pro jednání poslaneckého klubu, psaní tiskových zpráv a jednání s médii. Celkem 18 hodin práce. Obdobnou aktivitu vykazuje i po všechny další dny.

Reflex prý posléze získal informace, že vedení Úsvitu došlo k závěru, že fakturace přímo na Okamuru byla amatérská a v budoucnu by se měla realizovat prostřednictvím různých firem. Ohledně již proplacených peněz se prý pracovalo s verzí, že Okamura je uzná jako závazek vůči hnutí a bude mu je splácet.

Podle magazínu se na tomto případu jasně ukazuje, že stanovy hnutí Úsvit jsou neobyčejně pochybné a je prý velkou otázkou, zda se vůbec jedná o politickou stranu ve smyslu zákona. Podle magazínu Ministerstvo vnitra vůbec nemělo Úsvit zaregistrovat, protože jeho vnitřní struktura je absolutně netransparentní. Na rozdíl od standardních stran je zde jediným kolektivním orgánem „konference“, která se navíc schází pouze jednou do roka. V mezidobí hnutí řídí předseda a výkonný tajemník.

Kromě obvyklých činností typu zastupování strany navenek například předseda na tajemníkův návrh může sám schválit rozpočet. Navíc je volen na vysoce nadstandardních pět let. Konference jako jediný kolektivní orgán navíc schvaluje vstup každého člena, jakákoliv regionální struktura hnutí neexistuje.   

Tomio Okamura reagoval na „ochutnávku“ z textu, zveřejněnou již ve středu večer na webu Reflexu. Vysvětlil, že v hektické předvolební situaci, kdy hnutí překotně vznikalo, využil svých zkušeností s public relations. Po volbách však prý sám vyzval k vypovězení smlouvy a v současnosti již žádné služby Úsvitu nefakturuje.

„Všechna plnění byla již v minulosti narovnána tak, že výsledně neobdržím ani korunu z účtu hnutí Úsvit a již poskytnutá plnění se vrátí. S těmito fakty byl v minulosti seznámen i auditor, který dal hnutí výrok `bez výhrad`,“ dodává Okamura.

Celou kauzu považuje za počátek předvolební kampaně proti hnutí. V případě Reflexu jej taková nařčení nepřekvapují, neboť tento časopis o něm nelichotivě psal již v minulosti. Okamura připomíná, že v minulých dnech získal od Obvodního soudu pro Prahu 7 předběžné opatření právě proti Reflexu, a tuto kauzu proto vnímá jako jeho reakci.

Celá reakce Tomio Okamury:

Důrazně se ohrazuji proti nepravdivým tvrzením týdeníku Reflex, který mne zítra nařkne z tunelování hnutí. Hnutí Úsvit nemá se mnou žádnou platnou smlouvu, na základě které by mi vyplácelo jakékoliv finanční prostředky, ani mi nejsou finanční prostředky vypláceny žádným jiným způsobem.

Před podzimními volbami do Poslanecké sněmovny jsem dostal důvěru ostatních členů hnutí a vzhledem ke svým desetiletým zkušenostem s public relations (mediální komunikace a zajišťování mediálních služeb) jsem byl požádán, zda-li bych si mohl vzít do budoucna na starost kompletní zajištění mediálních služeb, včetně nasmlouvání mediálních agentur a věcí s tím spojených. Na základě toho byla před volbami uzavřena smlouva. Po úspěšných volbách jsem sám vyzval k ukončení smlouvy, protože jsem ji považoval za nevhodnou a neetickou. Již v minulosti byla smlouva se mnou ukončena dohodou a mediální služby zajišťují jiné subjekty. Všechna plnění byla již v minulosti narovnána tak, že výsledně neobdržím ani korunu z účtu hnutí Úsvit a již poskytnutá plnění se vrátí. S těmito fakty byl v minulosti seznámen i auditor, který dal hnutí výrok „bez výhrad“. Konstatuji, že již dříve byla celá věc uzavřena a narovnána.

Nařčení zveřejněná časopisem Reflex jsou tedy nepravdivá a považuji je za počátek předvolební kampaně proti hnutí. Poté, co budeme analyzovat zítřejší číslo Reflexu, zvážíme příslušné právní kroky. Ze strany Reflexu se jedná o další pokračování útoku na Tomio Okamuru, zřejmě v návaznosti na předběžné opatření, které jsem proti Reflexu získal v předchozích dnech u Obvodního soudu pro Prahu 7.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…