Okamura už dodal Senátu majetkové přiznání, ale nepodepsané

04.12.2013 13:49

Poslanec a předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura se čtyřdenním zpožděním předložil horní komoře letošní majetkové přiznání za dobu, kdy byl senátorem. Nebylo jím ale podepsané, jak ukládá vyhláška Ministerstva spravedlnosti. Proto nemohlo být zatím zpřístupněno v registru oznámení, dokud nebudou podpisy na formuláři doplněny, uvedla dnes tajemnice senátního mandátového a imunitního výboru.

Okamura už dodal Senátu majetkové přiznání, ale nepodepsané
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Okamura měl přiznání dodat do 30 dnů po zvolení poslancem, nejpozději tedy minulé pondělí. Odevzdáno bylo ale až v pátek 29. listopadu. Mandátový a imunitní výbor Senátu se kvůli nedodanému přiznání obrátil na obecní úřad v místě Okamurova pražského bydliště. Bývalému senátorovi za toto porušení zákona o střetu zájmů hrozí pokuta až 50.000 korun.

Předseda Úsvitu k neodevzdanému přiznání řekl, že o této své povinnosti nebyl informován. "Nikdo ze Senátu mne na tuto výjimku ani neupozornil, takže jsem o této výjimce prostě nevěděl a za to se omlouvám. Nebyl v tom žádný špatný úmysl," uvedl minulý čtvrtek v písemném prohlášení.

Předseda senátního imunitního výboru Jiří Oberfalzer (ODS) se proti tomu ohradil. Podle něj byla asistentka nově zvoleného poslance na jeho povinnost vůči Senátu upozorněna tajemnicí výboru "hned dvakrát". Za mystifikaci označil Okamurovo tvrzení, že povinnost odevzdat majetkové přiznání byla výjimkou. "Vzhledem k programu hnutí Úsvit, který žádá prokazování původu majetku až dvacet let zpět, by bylo dobré, kdyby předseda hnutí zvládal tento úkol pro začátek alespoň v měsíčním odstupu," dodal Oberfalzer.

Okamura v přiznání za loňský rok uvedl, že je společníkem nebo jednatelem pěti firem a že si za zhruba dva měsíce, kdy už byl členem horní komory, přivydělal 2,35 milionu korun. Koupil si také byt za 9,2 milionu korun, pořídil vůz za 4,2 milionu korun a má hypotéku ve stejné výši.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jma, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…