Okamura v Senátu skončil. Kdo ho nahradí?

15.11.2013 13:12

Kandidáti na senátorské místo po předsedovi Úsvitu Tomio Okamurovi, který byl zvolen poslancem, budou muset být známi do deseti dnů. Lhůta pro nominaci skončí v pondělí 25. listopadu, vyplývá z harmonogramu pro doplňovací senátní volby na Zlínsku, který Ministerstvo vnitra uvedlo na svém webu. Strany své adepty vesměs oznámí až v příštím týdnu. Jako první svého případného nástupce představí dnes odpoledne Okamura.

Okamura v Senátu skončil. Kdo ho nahradí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Před rokem byl v řádných volbách nejvážnějším soupeřem Okamury zlínský hejtman Stanislav Mišák (ČSSD). Sociální demokraté zatím neoznámili, zda ho navrhnou znovu. Lidovci budou svého kandidáta schvalovat v úterý na jednání celostátního výboru strany, řekla ČTK mluvčí strany Miriam Farská. Jde podle ní o uchazeče z regionu, konkrétnější být nechtěla. Před rokem KDU-ČSL v tomto obvodu nominovala Ludvíka Hovorku, který skončil na třetím místě, ale letos se stal znovu poslancem. Lidoveckým senátorem za Zlínsko byl dříve Jiří Stodůlka.

Doplňovací volby v lednu

Jeho nástupkyní byla do loňského podzimu Jana Juřenčáková za hnutí Starostové a nezávislí. Jeho předseda Petr Gazdík řekl ČTK, že se vyjednává o nominaci silného středopravicového kandidáta, který by měl podporu i regionálních uskupení, například Zlínského hnutí nezávislých. Jméno by mělo být známo v úterý nebo ve středu, dodal Gazdík.

ODS před rokem navrhovala starostu Luhačovic Františka Hubáčka, který ale skončil až na pátém místě. Porazil komunistického kandidáta Václava Ransdorfa a národního socialistu Iva Spáčila.

První kolo doplňovacích senátních voleb na Zlínsku se z rozhodnutí prezidenta uskuteční 10. a 11. ledna. O měsíc dříve bude jasno v tom, kteří z přihlášených adeptů splnili zákonné podmínky kandidatury. Lhůta pro registraci kandidátek uplyne 12. prosince. Oficiální část volební kampaně začne den po Štědrém dnu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Ing. Libor Turek, Ph.D. byl položen dotaz

Srovnání

Dobrý den, pane poslanče, nejsem si jistý, zda se od vás dočkám upřímné odpovědi, ale prosím o ni. Fiala tvrdí, jak jsme super, že hrajeme první ligu, a že se srovnáváme s těmi nejlepšími. Má podle vás pravdu nebo, což si myslím já, z nás dělá premiér blázny? V čem přesně se můžeme srovnávat s těmi ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

9:44 Čert vás vem! Oslavy osvobození se v ČR zvrhly hned ráno

Oslavy osvobození od nacismu nabírají na českém internetu spád hned ráno. Šlechtic Jiří Lobkowicz oz…