Okamura ve sněmovně, lidovci s Gazdíkem v řiti. Nový průzkum

16.02.2017 12:35

Je tu další předvolební průzkum agentury SANEP. Andrej Babiš může zůstat v klidu, protože dál s převahou vede. I když mírně oslabil. Zato Starostové a nezávislí (STAN), kteří oznámili vytvoření společné dvojkoalice s lidovci, by se možná měli začít hodně bát.

Okamura ve sněmovně, lidovci s Gazdíkem v řiti. Nový průzkum
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura odvolil do Senátu Parlamentu ČR

Únorový prozkum předvolebních preferencí voličů ukázal, že přibližně 28.5 procenta respondentů hodlá v nadcházejících sněmovních volbách odevzdat hlas Andreji Babišovi a jeho hnutí ANO. V lednu se hnutí těšilo podpoře 28,6 procentům občanů. Druhá skončila ČSSD se ziskem téměř 18 procent. V lednu jí plánovslo odevzdat svůj hlas asi 15,8 procenta dotázaných. Na bronzové příčce se umístili komunisté se 12,1 procenty hlasů, takže si mírně polepšili, protože v lednu jim hodlalo odevzdat svůh hlas 11,9 procenta dotázaných.

ODS zažívá mírný sestup. Zatímco ještě v lednu uvažovalo 10,2 procenta občanů, že vhodí do volební urny lístek s logem občanských demokratů, v únoru už je to 9,8 procenta dotázaných. Takřka totéž platí u lidovců. V lednu pro ně chtělo hlasovat asi 6,7 procenta dotázaných a v únoru už to je 6,5 procenta.

Celý průzkum naleznete zde

Anketa

Co říkáte na Zemanovu myšlenku, že platit 100 Kč za den v nemocnici je únosné, pokud to bude kompenzováno chudým?

hlasovalo: 10858 lidí

Zato SPD Tomia Okamury podle průzkumů roste. V lednu chtělo pro stranu hlasovat 6,1 procenta dotázaných, zatímco v únoru volbu této strany zvažuje 6,4 procenta občanů. Teprve za Okamurou skončila TOP 09 Miroslava Kalouska s 5,6 procenty. V lednu zvažovalo volbu strany s čestným předsedou Karlem Schwarzenbergem 6,1 procenta lidí.

Ostatní politické strany zůstávají před branami Poslanecké sněmovny. Platí to o Pirátech se ziskem 3,4 procent hlasů, teprve za Piráty se ocitli Starostové a nezávislí s 2,4 procenty. Zelení získali 2 procenta hlasů. Politický peloton uzavírá hnutí Úsvit s 0,7 procenta.

Se Starosty souvisí informace o výsledku jejich koaličního partnera, tedy KDU-ČSL. Té naměřili výzkumníci 6,5 procent. Pokud by, jak je plánováno, tyto dva subjekty kandidovaly v oficiální volební koalici, musely by spolu překročit práh 10 procent, což není případ tohoto průzkumu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…