Okamura vyzval prezidenta Zemana k uspořádání mírové konference o Ukrajině

21.03.2014 13:07

Předseda hnutí Úsvit přímé demokracie Tomio Okamura vyzval prezidenta Miloše Zemana, aby do České republiky svolal mírovou konferenci k řešení napjaté situace mezi Ruskem a Ukrajinou. Kromě zástupců obou znesvářených zemí by se jí měli zúčastnit i představitelé Evropské unie a USA. Okamura kvůli svolání konference napsal Zemanovi otevřený dopis. Šéf zahraničního odboru Hradu Hynek Kmoníček je k jeho iniciativě skeptický.

Okamura vyzval prezidenta Zemana k uspořádání mírové konference o Ukrajině
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

„Vážený pane prezidente, obracíme se na Vás s žádostí o svolání mírové konference mezi Ruskem, Ukrajinou, Evropskou unií a Spojenými státy americkými. Místo setkání by nemusela být automaticky Praha, ale vhodné by byly i Brno nebo Ostrava," píše se v otevřeném dopise.

V dubnu se uskuteční schůzka Východního partnerství, připomíná Hrad

„Kéž by svět fungoval tak, jak se předkladatelé tohoto návrhu viditelně domnívají, že asi funguje," sdělil ČTK ředitel hradní diplomacie Kmoníček. Podle Zemanova mluvčího Jiřího Ovčáčka už prezident své diplomatické aktivity vyvíjí. „Připomínáme, že v dubnu se uskuteční schůzka Východního partnerství, jejíž případný výsledek nelze předjímat. Z tohoto důvodu je trochu předčasné se k návrhu obsaženém v dopise vyjádřit," řekl Ovčáček.

Dubnový summit Východního partnerství se uskuteční v Praze. Pozvání na něj platí pro nejvyššího představitele Ukrajiny. Původně byl Zemanem pozván prezident Viktor Janukovyč, k jehož pádu ale vedla vlna demonstrací poté, co odmítl podepsat asociační dohodu s Evropskou unií.

Česko je vhodným místem pro urovnání sporů, tvrdí předkladatelé dopisu

Pod textem otevřeného dopisu je kromě Okamury podepsán i předseda poslaneckého klubu hnutí Úsvit přímé demokracie Radim Fiala. Podle nich se v Evropě opět začíná uplatňovat silové a nátlakové řešení sporů a šíří se konfliktní atmosféra. Česko je díky své poloze a vztahům s aktéry nynějšího dění na Ukrajině „vhodným místem pro urovnání všech sporů", píší členové Úsvitu.

„K tomu jistě přispěje i síla Vaší osobnosti a autorita, kterou máte v těchto zemích. Pokud se k takovémuto kroku rozhodnete, bude Vám hnutí Úsvit přímé demokracie ve všem nápomocno," uzavřeli svůj dopis adresovaný Zemanovi poslanci.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vfe, čtk

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…