Okamurova poslankyně: Některé romské děti se nechtějí učit. Chtějí invalidní důchod už v patnácti

24.04.2014 9:02

Poslankyně za Liberecký kraj Jana Hnyková, zvolená na kandidátce Úsvitu přímé demokracie, zjistila při své cestě po regionu, že mladí Romové nechtějí studovat a záměrně prý opakují ročníky v základní škole. Důvodem je podle ní to, že odmítají vzdělání. Píše o tom na svém profilu na ParlamentníchListech.cz. Poslankyně se snaží o nápravu a varuje před generací, která nebude pracovat.

Okamurova poslankyně: Některé romské děti se nechtějí učit. Chtějí invalidní důchod už v patnácti
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Praze proběhl pochod Roma pride 2012. Start byl na náplavce u Vltavy

„Pokud rychle nezačneme hledat řešení, vychováme si zde generaci lidí, kteří nebudou chtít, a ani nebudou moci pracovat, protože jim bude chybět jakékoli vzdělání,“ píše Jana Hnyková a dokládá to svými zkušenostmi ze základních škol, kam chodí Romové.

„S hrůzou jsem zjistila, s jakým elánem mladí Romové studují, či spíše nestudují. Během svých cest po regionu jsem navštívila i základní školy, do kterých chodí převážně romští žáci. Tedy měli by. Zůstala jsem v němém úžasu z informací, které se mi během návštěv dostaly. A které jsem si následně ověřila i z jiných zdrojů,“ tvrdí poslankyně.

Celý text ZDE.

Ta totiž dokonce píše, že malí Romové se naschvál neučí, aby neměli ani základní vzdělání a nemuseli se dále vzdělávat.

„V dnešní době je běžné, že mladí Romové nedokončí základní vzdělání, protože opakují (mnohdy cíleně) některé ročníky základní školy. Tím, že nemají základní vzdělání, nemohou se hlásit na střední školy. A o to jim ve výsledku jde,“ tvrdí poslankyně za hnutí Úsvit Tomio Okamury.

Chtějí invalidní důchod

„Nechtějí se učit a zároveň dle jistých právních předpisů prý získají vyšší sociální dávky. Místo toho vrhnou veškeré úsilí na to, aby získali například invalidní důchod. Není proto výjimkou, když potkáte patnáctiletého invalidního důchodce!“ Jana Hnyková píše, že takové jsou její poznatky z regionu.

Jana Hnyková varuje před situací, kdy vyroste generace bez možnosti získat práci. „Vychováváme si tady generaci, které práce bude naprosto cizí. A i kdyby nebyla, nezískají ji, protože nebudou mít dostatečné vzdělání! A pak si budou stěžovat na diskriminaci, když nebudou moct získat zaměstnání. To, že jim chybí vzdělání, to je nenapadne,“ míní členka sociálního výboru sněmovny.

Jana Hnyková se podle svých slov chce s kolegy z výboru na tento problém zaměřit a najít řešení.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…