Okamurova první žena kandidátky: Noviny ryly v její staré ráně

21.05.2014 10:44

Na první pohled to s odchodem Kláry Samkové z kandidátky Úsvitu Tomio Okamury vypadalo, že hnutí přišlo o výraznou osobnost. Opak je však pravdou. Lidové noviny si všímají toho, jak štafetu převzala advokátka Kateřina Radostová a připomínají mimo jiné její spojení se zmizelým podnikatelem Miroslavem Křížem.

Okamurova první žena kandidátky: Noviny ryly v její staré ráně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Číslo tři na kandidátce hnutí Úsvit do eurovoleb, advokátka Kateřia Radostová

Lidové noviny s ní chtěly mluvit o plzeňském podnikateli Miroslavu Křížovi, pro kterého advokátka pracovala a byl i jejím partnerem. Zastihnout Radostovou se prý ukázalo jako nadlidský úkol. „Jsem na setkání s voliči a mám toho opravdu hodně. Vážně se moc omlouvám, ale neskončím dnes program dřív než po půlnoci,“ napsala deníku.

„Mrzí mě, že se mnou chcete řešit zmizení mého bývalého partnera, když i po čtyřech letech je to pro mě velice osobní a bolestná záležitost,“ citují LN Radostovou, které daly otázky směřující i na Kříže, který právě před čtyřmi lety „odešel“.

Rozhovor s Kateřinou Radostovou ZDE

Radostová tedy tentokrát deníku na otázky kvůli nedostatku času neodpověděla. LN však shrnují, že Radostová, coby Křížova právnička a členka dozorčí rady firmy AP Trust sehrála důležitou roli v bitvě o ovládnutí AP Trustu, ve kterém byl Kříž do svého zmizení 22. května 2010 spolumajitelem a jejíž peníze využíval pro financování svého tehdejšího klubu Viktoria Plzeň.

Podle znalců Křížova podnikání prý měla Radostová v letech 2008 až 2010 jako jedna z mála lidí přístup k trezoru, ve kterém se nacházely anonymní akcie firmy AP Trust. Podle MF Dnes 90 procent těchto akcií mělo patřit Křížovu kamarádovi, podnikateli Kamilu Marvánkovi, MF Dnes o tom informovala v roce 2011. Marvánek se prý domníval, že Kříž akcie ze sejfu odcizil a de facto tím firmu AP Trust ovládl.

Radostová možná přeskočila na druhou stranu

AP Trust je totiž jednou z odnoží plzeňského podniku Škoda, jehož strojírenskou část v roce 2003 za miliardu koupila skupina Appian. Ke klíčovým osobám prodeje zkrachovalé Škody Appianu patřil konkurzní správce Petr Šikoš.

Poté, co Miroslav Kříž zmizel (v prosinci 2011 byl prohlášen za mrtvého) prý nastal boj mezi Marvánkem a Šikošem na jedné straně a Křížovými právníky na straně druhé o AP Trust. Nakonec podle LN došlo k dohodě a majiteli AP Trustu se stali Marvánek, zmiňovaný Šikoš a firma Škoda Invest. Podle LN se však spekulovalo, že právě v této bitvě Radostová přeskočila na druhou stranu. Ta se prý k této okolnosti nevyjadřuje.

Pondělní LN popisují některé okolnosti dalšího profesního života Kateřiny Radostové, kandidátky Úsvitu do EP za hnutí Úsvit a dokládají tak její ambicióznost i schopnosti. Připomínají také, že se podobně jako Klára Samková ostře vymezuje proti „nepřizpůsobivým“ imigrantům a Romům.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…