Okamurovci a KSČM teď navrhnou stažení vojáků z Afghánistánu, bojí se česká armáda

06.08.2018 8:20

Pondělní Lidové noviny spekulují, že smrt tří českých vojáků v Afghánistánu může vyvolat tlak na zahraniční politiku vlády v oblasti vojenských misí. Komunisté už ostatně dali najevo, že smrt českých vojáků jim je líto, ale jedním dechem dodali, že tito vojáci bojovali za zájmy amerických kapitalistů v zahraničí a že by bylo dobře, aby se čeští vojáci vrátili ze zahraničních misí domů.

Okamurovci a KSČM teď navrhnou stažení vojáků z Afghánistánu, bojí se česká armáda
Foto: thinkstockphotos.com
Popisek: Vojenské vozidlo, ilustrační foto

V neděli zemřeli v Afghánistánu tři čeští vojáci. Zabil je zbabělý, sotva osmnáctiletý terorista. Většina politické reprezentace se shoduje v tom, že jsou tito muži hrdinové, kteří padli ve službě vlasti, jejíž bezpečnost hájili stovky kilometrů od svých domovů, protože čelili terorismu raději za hranicemi svého doma, než by čekali, až teroristé přijdou do České republiky.

Anketa

Považujete účast našich vojáků v Afghánistánu za smysluplnou?

7%
93%
hlasovalo: 18478 lidí

Komunisté to ale viděli jinak. V tiskové zprávě KSČM napsala, že lituje smrti českých vojáků, ale že jejich smrt byla zbytečná. Kdyby čeští vojáci nebojovali za zájmy západních kapitalistů v zahraničí, mohli být naživu. Tak to vidí čeští komunisté.

„KSČM je přesvědčena, že ke  smrti tří mladých vojáků nemuselo dojít. Terorismus je dnes velice vážnou hrozbou, se kterou je nutné bojovat. Zřetelně se ukazuje, jak  ve světě narůstají stále více nesmyslné války a násilí, které nejsou vedeny v zájmu nastolení důstojných podmínek pro život lidí v míru. Kapitalistické velmoci, USA, Francie, Velká Británie, ve snaze přerozdělit si svá světová panství vytvářely a podporovaly vznik terorismu proti legitimním vládám v jiných zemích. Když se tento terorismus obrátí proti nim, nejsou schopny mu čelit,“ stojí v prohlášení komunistů.

A protože je na vůli komunistů fakticky závislá menšinová vláda Andreje Babiše (ANO), nelze vyloučit, že se politika České republiky v oblasti zahraničních misí v dohledné době změní. Menšinová vláda ANO a ČSSD má jen 93 poslanců z 200 a bez podpory komunistů by ve Sněmovně nezískala důvěru.

Někteří představitelé armády se obávají, že komunisté či poslanci hnutí Svoboda a přímá demokracie Tomia Okamury zneužijí smrti tří českých vojáků ke změně v oblasti zahraniční politiky, přestože je plán misí schválen na příští dva roky. „Minimálně komunisté a okamurovci to zneužijí k tvrzení, že máme budovat jen teritoriální obranu,“ napsal LN deníku jeden z českých generálů.

Okamura v souvislosti se smrtí tří českých vojáků zdůraznil, že SPD pro plán zahraničních misí nehlasovalo, protože nesouhlasí s tím, jak je vedena např. mise v Afghánistánu.

Existuje však i možnost, že menšinová vláda ANO a ČSSD najde podporu pro zachování plánů zahraničních misí u pravicové opozice. ODS, TOP 09, STAN či KDU-ČSL v této věci mohou vládě pomoct. Ve prospěch pokračování boje proti teroristům se vyslovili prezident Miloš Zeman, premiér Andrej Babiš (ANO), poslankyně ODS Jan Černochová (ODS) i další politici. Otázkou je, zda to nevyvolá napětí mezi vládou a komunisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…