Okamurovi smazali kanál na Youtube. Zobrazoval tam násilí migrantů

26.07.2020 19:30

Nejznámější internetový server pro sledování videí YouTube smazal kanál s videi předsedy SPD Tomia Okamury. Podle politika mu byl účet pod jeho jménem smazán z důvodů, že „zveřejňoval videa, na kterých byly vyobrazeny násilné a kriminální činy migrantů v západní Evropě a ‚bojovníků proti rasismu‘ v rámci hnutí Black Lives Matter v USA“. Okamurovi přitom hrozí, že přijde i o další účet na sociálních sítích. Záměr blokovat ho vzbuzuje ohlasy i mimo SPD. „Je pikantní, že ke zvýšeným útokům na svobodu dochází v čase, kdy do kin zamířil film Havel...“ zaznělo od hradního mluvčího Jiřího Ovčáčka.

Okamurovi smazali kanál na Youtube. Zobrazoval tam násilí migrantů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Anketa

Chcete, aby Česká republika ratifikovala Istanbulskou úmluvu?

2%
98%
hlasovalo: 30530 lidí
Okamura smazání účtu s nahranými videi označil za nástup cenzury. „Nastupuje tvrdá cenzura. YouTube mi včera bez jakéhokoli předešlého upozornění zrušil můj kanál. Důvodem zrušení je podle všeho to, že jsem opakovaně zveřejňoval videa, na kterých byly vyobrazeny násilné a kriminální činy migrantů v západní Evropě a ‚bojovníků proti rasismu‘ v rámci hnutí Black Lives Matter v USA,“ sdělil.

Brzo by šéf SPD mohl přijít i o svoji stránku na Facebooku. Blokaci jeho účtů na sociálních médiích pak, kromě tvrdé cenzury, považuje i za znak „nastupující totality“. „Jsem ze strany YouTube cenzurován za to, že nesouhlasím s nelegální migrací, s islamizací a s politikou EU, a upozorňuji na nebezpečí, která to přináší,“ připojil Okamura.

Smazáním účtu se ovšem nenechává zastrašit a již si vytvořil kanál nový.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

„To, že mi YouTube zrušil můj původní kanál, kde jsem zveřejňoval necenzurované informace, považuji za hrubý útok na svobodu slova, útok na základní občanské svobody dané Listinou práv a svobod a za porušení volné soutěže politických stran daných ústavních pořádkem ČR,“ dodal Okamura.

Facebook hrozí zrušením facebookové stránky Tomia Okamury již od počátku minulého týdne. Vedle předsedy hnutí SPD se hrozba týká i místopředsedy Radima Fialy či samotné stránky SPD.

„Stránce hrozí zrušení zveřejnění. Vaší stránce v důsledku pokračujícího porušování zásad komunity hrozí zrušení zveřejnění,“ mohli se dočíst předseda hnutí SPD Tomio Okamura, místopředseda SPD Radim Fiala i správce facebookové stránky hnutí SPD.

„Považujeme to za útok na naše Ústavou a Listinou práv dané občanské svobody a narušení rovné, volné a svobodné soutěže politických stran. Facebook porušuje naše nejzákladnější svobody a práva, a přitom my jsme žádné zákony ČR neporušili a dle našeho názoru jsme neporušili ani pravidla Facebooku. Každopádně ani pravidla Facebooku nemůžou být nad českými zákony, nad Ústavou ČR a nad Listinou práv ČR. Pokud Facebook naše svatá práva zaručená Ústavou, Listinou i českými zákony poruší, budeme se bránit u příslušných českých soudů v občanskoprávní i trestněprávní rovině a bude-li třeba i u Ústavního soudu či u soudů mezinárodních, jejichž rozhodnutími i judikáty se v oblasti lidských práv řídí Česká republika na základě mezinárodních smluv, které Česká republika ratifikovala,“ komentoval hrozbu zrušení účtu sociální sítě Okamura.

Za cenzuru považuje záměr i mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. „Jde o cenzuru a pošlapávání svobody slova. Nová totalita pod ideologickou a fluidní zástěrkou ‚boje s nenávistí‘ nenávistně zakazuje nepohodlné názory,“ odsoudil. Připojil k tomu i narážku na svobodu slova a prvního polistopadového prezidenta: „Je pikantní, že ke zvýšeným útokům na svobodu dochází v čase, kdy do kin zamířil film Havel...“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: rak

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…