Okamuru si pozvali do ČT a nestačili koukat: EU kolabuje, tady jsou čtyři důkazy!

07.03.2017 22:40

Předseda výboru pro evropské záležitosti Ondřej Benešík (KDU-ČSL), místopředsedkyně téhož výboru Helena Langšádlová (TOP 09) a poslanec a předseda hnutí SPD Tomio Okamura v úterních Událostech, komentářích České televize debatovali o budoucnosti EU.

Okamuru si pozvali do ČT a nestačili koukat: EU kolabuje, tady jsou čtyři důkazy!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura

Světlo světa spatřila tzv. Bílá kniha EU, v níž je zachyceno pět možných scénářů dalšího vývoje EU. Na jedné straně nelze vyloučit, že vše bude pokračovat při starém. Na straně druhé však nelze vyloučit ani možnost, že se dnešní EU rozpadne a změní se v prostou zónu volného obchodu. Třetí možnost představuje posun EU směrem k federaci, čtvrtou variantu si můžeme představit jako shodu na několika málo tématech, na kterých bude spolupracovat celá EU, ale další oblasti budou plně v rukou národních států. Poslední možnost představuje vícerychlostní EU. Ty státy, které budou chtít, se budou dál integrovat. Ostatní státy mohou zůstat mimo integrační procesy.

Mgr. Helena Langšádlová

  • TOP 09
  • ministryně pro vědu a výzkum a inovace

„Svým způsobem je vícerychlostní Evropa už v Amsterodamské smlouvě. A my si teď musíme dát pozor na to, jestli budeme v jádru evropské integrace, nebo na jejím okraji. TOP 09 je přesvědčena, že máme být v jádru Evropské unie,“ zdůrazňovala dáma. Současně je přesvědčena, že v některých oblastech by měl rozhodovat jen stát a je zbytečné, aby se do nich pletla EU. Toto stanovisko není v rozporu s myšlenkou integrace v některých oblastech – kupříkladu v oblasti bezpečnosti.

Benešík dodal, že vícerychlostní EU už existuje, jak se ukazuje již v eurozóně. I podle Benešíka bychom měli být v jádru EU, byť si musíme zvážit, co přesně to jádro znamená. Podle lidovce bychom se měli bránit nápadům na harmonizaci daní nebo sociálních systémů.

Okamura nabídl značně odlišný pohled.

Zdůrazňování vícerychlostní Evropy ukazuje na kolaps Evropské unie. Je to kolaps ekonomický, politický, hodnotový a bezpečnostní... Hodnotový kolaps je v té obrovské regulaci... Ekonomický vidíme v Řecku. V Evropě si dělá každý, co chce, Evropská unie to neřídí. Měli bychom si nalít čistého vína a připustit si, že EU je nereformovatelná,“ hřímal předseda SPD. Jedinou schůdnou cestou pro Evropu je co nejužší spolupráce národních států. K tomu podle Okamury EU vůbec nepotřebujeme.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Podle jeho názoru bychom si měli hájit kvalitní české potraviny. Teď jsme nuceni přistupovat na standardy EU, načež se u nás mohou prodávat horší potraviny, rozčiloval se dál host.

Benešík jen nechápavě kroutil hlavou. O kvalitu českých potravin se v první řadě musíme starat sami. „Já jsem zmatený z těch norem. Německo má lepší potraviny než my, a copak je Německo v nějaké jiné Unii než my? Za naše potraviny si můžeme sami. To je čistě náš vnitřní problém,“ vrátil úder Benešík.

Nakonec se hosté shodli na tom, že premiér Bohuslav Sobotka dělá chybu, když se nezúčastní celého nadcházejícího summitu o budoucnosti EU. Český předseda vlády v jednu chvíli sbalí kufry a vyrazí do Brna na sjezd ČSSD.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…