Okamurův granát pro Babiše: Nikdo to nechápe! A nouzový stav? Druhá rána

15.11.2020 11:26

Zelený PES se na nás směje, fialový pes na nás cení zuby, protože nejsme dost opatrní. Takhle ministr zdravotnictví za hnutí ANO Jan Blatný v pátek představoval protiepidemický systém České republiky, pro nějž se hodí právě zkratka PES. Předseda SPD Tomio Okamura na novém systému nenechal nit suchou a označil ho za nesrozumitelný pro občany. Koaliční vládě ANO a ČSSD vyčetl, že podporuje velké korporace, ale české podnikatele poškozuje.

Okamurův granát pro Babiše: Nikdo to nechápe! A nouzový stav? Druhá rána
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda SPD Tomio Okamura

Předseda SPD Tomio Okamura ocenil, že ministerstvo zdravotnictví předvedlo alespoň něco, ale jedním dechem hodil do tohoto protiepidemického systému slovní granát.

Anketa

Je v České republice zbytečně moc restaurací?

80%
20%
hlasovalo: 13086 lidí

Je to krok určitým směrem, ale za prvé není pro občany srozumitelný a my jsme říkali, že vláda má představit plán, aby mu občané rozuměli, aby si sami mohli na základě těch zveřejněných čísel plánovat svou ekonomickou i sociální budoucnost,“ zlobil se v ČT Okamura. A to byl teprve začátek.

„A za druhé, ten systém není ani logický, a budu úplně konkrétní,“ pokračoval.

„Vláda nadále nechává otevřené hypermarkety s potravinami, kde se zároveň prodávají boty, textil a tak dále, což je v pořádku, že si lidé mohou jít nakoupit, ale zároveň jsou zavřeny malé prodejny, což znamená, že jsou velmi, řekl bych, omezeni čeští živnostníci, malé a střední české firmy. A já nechápu, proč vláda podporuje nadnárodní korporace, nadnárodní hypermarkety, když do těch malých prodejen chodí méně lidí a živnostníci mohou do té prodejny pustit jednoho člověka, dva lidi, tři lidi, podle toho, jak je potřeba. Oni prodávají také boty a textil. V podstatě je to nerovná konkurence a opravdu by bylo potřeba ty podmínky narovnat,“ rozčílil se Okamura.

Ministerstvo zdravotnictví v systému PES omezuje podle stupně epidemického nebezpečí počet osob, které mohou v obchodech pobývat současně na 15 metrech čtverečních, ale podle předsedy SPD resort zdravotnictví nedokáže vysvětlit, proč zvolil zrovna parametr 15 metrů a ne třeba 10, který by podle něj menším českým obchodům vyhovoval více.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Okamura poté důrazně žádal vládu, aby už konečně mluvila jedním hlasem a aby řekla, co mohou lidé očekávat, aby se nedělo, že ministr zdravotnictví Blatný vyhlásí něco – a ministr dopravy, ale také ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček vyhlašuje trochu něco jiného.

Okamura jasně řekl, že nevidí důvody pro prodlužení nouzového stavu, protože další opatření lze podle jeho názoru přijímat na základě zákona o ochraně veřejného zdraví.

„Poslanci SPD avizovali jako první, že jsou ochotní ve Sněmovně zasedat nonstop, protože občané si zaslouží, abychom vážili na miskách vah každý jeden den, kdy jim omezíme životy, kdy jim omezíme ekonomický a sociální život, protože skutečně přicházejí o práci, skutečně nemají peníze. I ti senioři v domovech důchodců už trpí, protože nemohou mít návštěvy. Dostávají se do velmi stresových situací. Já jsem v té Sněmovně stejně každý den, já nevím, jak to mají ostatní. Tak to pojďme dělat poctivě,“ rozjel se ve vysílání ČT.

Omezování zásadních práv občanů jen na základě zákona o ochraně veřejného zdraví na jaře svým rozhodnutím zarazil soud, ale Okamura v tom nevidí problém.

„Tam byl problém přeci v tom, že to vydávala plošně vláda, a nikoli kraje,“ vyložil svůj pohled na věc Okamura, s tím, že kraje tato opatření mohou vyhlašovat i bez fungování nouzového stavu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…