Neví, o čem mluví. Okamurův nápad ohledně seniorů rozlítil jejich předsedu

11.12.2013 16:46

Tomio Okamura teď čelí kritice za návrh, který přednesl při projednávání novely namířené proti takzvaným šmejdům. Lidé nad 70 let totiž podle Okamury nejsou zcela svéprávní a tudíž potřebují před vyděračskými prodejci speciální ochranu. Předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes ParlamentnímListům.cz řekl, že jeho návrh považuje za nepřijatelný. Své k tomu řekla i poslankyně za TOP 09 Gabriela Pecková, známá svým výrokem o tom, že penzisté se s nižšími důchody vyrovnají, když žili za války.

Neví, o čem mluví. Okamurův nápad ohledně seniorů rozlítil jejich předsedu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Pernes, Předseda Rady seniorů ČR

Poslanci v úterý schválili novelu zákona na ochranu spotřebitele, která je namířena proti podvodným praktikám provozovatelů předváděcích akcí, zacílených výhradně na seniory. Předseda Úsvitu Tomio Okamura dokonce navrhoval speciální ochranu pro lidi nad 70 let. 

Právní rámec lidem nad 70 let

„Za Úsvit přímé demokracie bych chtěl říci, že tento návrh také podporujeme. Nicméně zároveň bychom chtěli následně zahájit diskusi nad tím, zdali už není čas na následující: Protože například děti do 18 let jsou chráněny jako nesvéprávné, nicméně senioři, přestože nejsou nesvéprávní, tak nemají žádnou právní ochranu. Přičemž se stoupajícím věkem se jejich schopnost vnímat a schopnost bránit se proti…" nedokončil šéf Úsvitu a někdejší senátor svou řeč, jelikož sněmovna zneklidněla.

„Na místě by bylo zahájit také diskusi, zdali bychom neměli dát právní rámec například i lidem třeba starším 70 let, aby byli lépe chráněni právě proti nájezdům těchto šmejdů," pokračoval po chvíli Okamura.

Omezme Okamuru, žádal sněmovnu Kalousek

Tím však pobouřil mnohé své kolegy, zejména exministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který pak uvedl, že by byl spíše pro zákon na zvláštní ochranu Tomio Okamury. „Musím ostře zaprotestovat proti nápadu, který tady byl vznesen. Je legitimní společenská diskuse o tom, zda člověk dozrává v 16, v 18 nebo v 21 a kdy je tedy plně způsobilý k právním úkonům. Není legitimní omezovat horní hranici. Bude-li předložen návrh zákona o zvláštní ochraně Tomio Okamury, jsem připraven se jím zabývat. Ovšem v žádném případě nemůžeme vůbec přemýšlet o tom, že bychom omezili horní věkovou hranici,“ sdělil razantně předseda poslaneckého klubu TOP 09 Miroslav Kalousek.

Okamura: Chtěl jsem hájit zájmy seniorů a málem mě vypískali

Šéf Úsvitu následně rovnou ze sněmovny dorazil na besedu s občany do Olomouce, kde tvrdil, že ho poslanci téměř vypískali, když chtěl podle svých slov hájit zájmy seniorů. „Navrhl jsem, abychom v souvislosti se `šmejdy` a podvody na seniorech začali usilovat o určitém právním rámci, který by chránil například lidi starší 70 let. Starší lidé jsou dáváni napospas gaunerům a podvodníkům a nikdo je nechrání. Když jsem o tom začal hovořit, tak mě přerušili poslanci už během mé řeči a začali na mě hučet. Pak vystoupil Kalousek a řekl, že pokud máme hovořit o nějakém zákonu, tak o zákonu na ochranu od Tomio Okamury. Není to ale jen o Kalouskovi, také zleva se vyslovovali nesouhlasně - a to bychom si měli zapamatovat,“ popisoval při besedě s občany průběh jednání ve sněmovně Okamura.

Poté upozornil na to, že nechtěl zpochybnit svéprávnost starších lidí, ale navrhuje taková opatření, aby vůči seniorům neměli „šmejdi“ šanci, například zkrácení výpovědní doby na smlouvách a podobně. „Snažil jsem se otevřeně a veřejně hájit zájmy seniorů a mrzí mě, že se nikdo z levice nepřidal na moji stranu. Málem jsem byl vypískán. Taková je atmosféra ve sněmovně. Kde jsou sliby od ČSSD a od KSČM?“ ptal se Okamura s tím, že vystoupil také s připomínkami o tom, že zákon na ochranu spotřebitelů nechrání lidi před podomním prodejem, na což ale nikdo z poslanců prý nereagoval.

Tomio Okamura

  • SPD
  • Předseda hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD)
  • poslanec

Pernes: Nepřijatelné. Neví, o čem mluví

„To, co navrhl pan Okamura, je nepřijatelné a nerealizovatelné. On neví, o čem mluví. My naopak podporujeme trend, aby bylo ztíženo soudům rozhodovat o právní způsobilosti a ne naopak," komentoval pro ParlamentníListy.cz návrh Tomio Okamury předseda Rady seniorů ČR Zdeněk Pernes.

Pecková: Předpokládám, že to nemyslel vážně

„Předpokládám, že to nemyslel vážně a jen chybně formuloval něco, co prostě myslel úplně jinak. Dejme tomu, že mohl mít na mysli, že ta skupina je nějakým způsobem citlivější, ohroženější než jiné skupiny obyvatelstva. Ale tak, jak to podal, a kdybych měla brát vážně, že takto to i myslel, tak by to skutečně bylo nepřijatelné, ale já jsem hluboce přesvědčená o tom, že toto za tím nebylo. Úmysl byl jiný než rétorika," hodnotila Okamurův návrh lékařka a poslankyně TOP 09 Gabriela Pecková, která před více než rokem prohlásila, že důchodci se s nižšími důchody vyrovnají, když se narodili za války a žili v režimu, který jim žádné zbohatnutí neumožňoval. Na její hlavu se pak okamžitě snesla vlna kritiky. Později uvedla, že chtěla upozornit na fakt, že čeští senioři nejsou nejvíce ohroženi úspornými opatřeními tehdejší vlády, ale postojem společnosti, která nedostatečně pružně reaguje na demografický vývoj.

Novotný: Sledujme, kam až tento populista ve svém lhaní zajde

Ještě nedávno olomoucký primátor a nyní poslanec ODS Martin Novotný na svém facebookovém profilu ve středu hovořil o okamurovském populismu. Jeho vystoupení ve sněmovně pak označil za „mimořádně hloupé a nedomyšlené". Svůj návrh prý přednesl „zcela naivně, bez argumentace a se zjevným nepochopením fatálních důsledků takového kroku". „Každý si toto vystoupení může dohledat.  Ano, zazníval při něm hlasitý smích a doprovázelo ho nevěřícné kroucení hlavou," připomněl Novotný. A vyjádřil se i k následné Okamurově besedě v Olomouci. „Musím konstatovat, že taková míra agresivního a bezskrupulózního populismu mi vyráží dech a je potřeba velmi pečlivě sledovat, kam až bude tento populista schopen ve svém lhaní zajít," napsal také Novotný.

Až pětimilionová pokuta za porušení zákona

Podle schválené novely zákona, který předložila Rusnokova vláda, budou muset provozovatelé předváděcích akcí svá prodejní setkání ohlašovat deset dnů předem České obchodní inspekci. Ta na nich pak bude moci pořizovat zvukový i obrazový záznam. Zákon také učiní přítrž letákům, lákajícím na výlet, oběd či různé dárky. Bude na nich moci být pouze informace o tom, že se jedná o nabídku kupříkladu hrnců. Za porušení povinností pak bude hrozit až pětimilionová pokuta. Pokud budou mít senioři pocit, že byli podvedeni, budou mít možnost se obracet na živnostenské úřady. Ty jim pomohou kontaktovat sdružení na ochranu spotřebitelů.

Na praktiky vyděračských prodejců upozornil dokumentární film Šmejdi od režisérky Silvie Dymákové. Proti „šmejdům" obdržel v úterý petiční výbor Poslanecké sněmovny petici. Tu podepsalo více než 180 tisíc lidí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…