Okamurův poslanec Černoch se před lidmi upřímně rozpovídal o Babišovi, rasismu a exekutorech

26.09.2014 13:45

REPORTÁŽ Na tradiční setkání s občany a besedu, kterou každý týden pořádá hnutí Veřejné zájmy, měl tentokrát dorazit šéf Úsvitu Tomio Okamura společně s Markem Černochem. Snad i proto se ve čtvrtek do kavárny Jadran dostavilo takové množství lidí, že téměř praskala ve švech. Několik desítek lidí však mezi sebou přivítalo nakonec jen Marka Černocha, Okamura měl dle slov organizátorů zůstat v Parlamentu a být u projednávání, která nesnesou odkladu.

Okamurův poslanec Černoch se před lidmi upřímně rozpovídal o Babišovi, rasismu a exekutorech
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Úsvitu a zpěvák Marek Černoch

Syn zpěváka Karla Černocha, původním povoláním pilot, byl přijat s potleskem, zvláště pak, když na začátek pronesl výzvu k jeho oslovení: „Prosím bez poslance, poslanec je důvěra, nikoliv titul… Poslanectví je výhoda, protože ve chvíli, kdy s někým jdete na úřad, řešíte tam nějaký proces, který už byl neřešitelný, tak je najednou docela rychle řešitelný,“ dodal na úvod povzbudivě.

Nejsme rasisté!

Politika Úsvitu je podle něj mnohdy médii propírána ve smyslu rasismu, xenofobie. „Můžu vám říci, že je to naprostý nesmysl. Nejde tady vůbec o rasismus, xenofobii, protože už jen podle jména nemohu být rasista. Když jsme skládali kandidátku, tak první byl Tomio Okamura, druhý já, pak byl náš kolega George Bidenko, což je Bulhar. Takže jsme to měli krásně složené. Už tehdy padla ta otázka rasismu, protože už tehdy se to média snažila do toho Tomia natlačit. Je to nesmysl, když na kandidátce je Japonec, Černoch a Bulhar. Nejde tam o rasismus, ale o úplně jiné věci, které normální člověk chápe. Pokud pracujete, pokud se snažíte, tak vám vadí, když někdo nepracuje, nesnaží se a chce dávky, sociální pomoc. Ve chvíli, kdy mu dáte byt, tak do půl roku je ten byt k nepoužití a jde někam na úřad, tam to vyžaduje takovým způsobem, že se to nedá popsat. Když třeba mluvíme s těmi lidmi z úřadu, tak je to systémem: Buď mi to dáš, nebo ti podřežu děti. Pracovnice na těch úřadech se bojí. Nejde o to, že jsme rasisti nebo xenofobové, ale prostě se snažíme, aby to fungovalo tak, jak má.“

Chcete mít uprchlíka na zahradě?

Poté se zaměřil na problematiku přistěhovalectví a uprchlíků. „Není to o tom, že nechceme tady v České republice lidi, kteří sem přijdou, ale chceme lidi, již zde chtějí pracovat a budou hlavně dodržovat naše zákony. To, co se děje ve světě, tak ačkoliv se tak jakoby mlží kolem toho všeho, dostáváte se k informacím, že to tak strašné zase není, že se nic neděje. Najednou na České televizi jde pořad, kde vám jako v lehkosti řeknou, že už jenom do dneška prošlo do Itálie 130 tisíc imigrantů z Afriky. Zažil jsem to na vlastní kůži, když jsme před lety létali pro italskou vládu, vozili jsme z Itálie uprchlíky, kteří tam přistáli. Dopravovali jsme je do Tunisu, ty kluky normálně přivedli s kuklami na hlavách, měli zavázané ruce, ale byli jsme v severní Africe, kde se tam s nimi nikdo nemazlil, což nebylo příjemné vidět. Když jsme se vraceli zpět, tak jsem se ptal toho Itala, jestli je toto nutné a on říkal: Hele, sorry, ale nás to nezajímá, protože my máme dvě možnosti -  buď to budeme takto řešit, nebo to otevřeme a budeme je posílat tam k vám nahoru a vy si s tím dělejte, co chcete..."

To se podle Černocha stalo před třemi roky. Dnes je to prý úplně někde jinde. Hovoří se o kvótách. „Jakmile určitá evropská země nebude mít další možnost ty lidi přijímat, tak další evropská zem bude povinna ty lidi přijmout. Takže jednoho dne se vám ten člověk objeví na zahradě a nikdo s tím nic neudělá. Sedmdesát procent lidí, které vytáhnou z té vody, tak má vojenský výcvik. Pro média jsou to ty potápějící se lodi, protože se hraje na lidská práva. Do Evropy se dostávají lidé, kteří sem nejdou za prací. Ti lidé mají touhu, že se zde budou mít dobře, ale nebudou dodržovat jakékoliv naše zásady. Ve Francii je to dnes tak daleko, že tam už se Francouzi bojí, co bude za pět let, protože už je tam muslimská strana, která nabývá na síle a ve chvíli, kdy se dostanou k moci, tak začnou zákony dělat tak, jak se to hodí jim. Pokud se to nebude řešit, tak to přesáhne v určité chvíli jistou míru,“ varoval za velké pozornosti přítomných poslanec Úsvitu Marek Černoch.

Služební zákon si osobuje ANO

„Poslední atrakce, která ve sněmovně proběhla, byl služební zákon. My jsme měli pozměňovací návrh na politické náměstky. Ten den tam byl pan prezident, který řekl, že je to jeho podmínka. Dva dny na to bylo v médiích, že pan Babiš je pro to, aby tam nebyli náměstci a že on to vlastně vymyslel. O našem pozměňováku nebylo nikde ani slovo. Těžko to snáším. Snažíte to prorazit tak, aby vás ti novináři začali brát jako normální lidi, kteří tam vážně pracují, kteří se snaží.“

Jak se Škromach probudil

Nato se dostal na další citlivé téma. „Exekutoři jistě mají svůj smysl a musí být, protože když někomu půjčím sto tisíc a bude na mě dělat dlouhý nos, tak ty peníze budu chtít také zpátky. Nesmí to ale ničit lidem životy. Nesmí se to dělat tím způsobem, že vám vezmou album vaší maminky, protože to je už to jediné, co po ní máte. Ty peníze z vás dostanou tím psychickým tlakem. Bylo mi ve sněmovně řečeno, že se tato problematika během tohoto volebního období alespoň nějak vyřeší. To je velmi dobrá zpráva. To téma se zvedá. Je mi fuk, jaká strana to prosadí. Není tedy pravda, že nic neděláme, je to i doložitelné. Úsvit tam dělá nejvíc ze všech. Bohužel, protože je to hrozba nebo konkurence, tak je snaha, aby se to eliminovalo. Pan Škromach z ČSSD předkládá najednou senátní návrh, přitom my jsme za ním byli, že to uděláme společně, byl uražený. Náhle s tím přišel také, ale to je teritorialita s volnou soutěží, což znamená, že ten oprávněný si dál může vybírat svého exekutora, což znamená, že ten exekutor to může vymoci za každou cenu. To, že ten člověk dělá paseku v bytě, to pak nikoho nezajímá. Stát ať řeší, že ten, kdo někomu dluží peníze, na toho prvního dělá dlouhý nos. Trest musí přijít od státu. Budu mít v brzké době schůzku se zaměstnancem Ministerstva spravedlnosti a řekl mi, že mi poví tak, jak to je: Je to strašné, nikdo si to neumí představit, proudí tam miliardy. Lidé na ministerstvu jsou tam kolikrát z toho důvodu, aby hlídali ten daný úřad, aby se tam nic nezměnilo,“ ukončil rozpravu o exekutorech Černoch.

Na závěr pak ještě zazpíval několik písniček svého otce a nadšení posluchači jej zpět do Poslanecké sněmovny vyprovodili bouřlivým potleskem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Václav Fiala

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…