Okamurův poslanec tvrdě k imigrantům a nepřizpůsobivým: Toto není rasismus. To jsou jen pravidla

01.07.2014 9:14

Poslanec zvolený za hnutí Úsvit Karel Fiedler má poměrně vyhraněný názor na imigraci. Hnutí Úsvit Tomio Okamury podle něj již delší dobu upozorňuje na to, že Evropa nezvládá problém masového přílivu nelegálních přistěhovalců, ovšem jejich zvednutý prst byl prý doposud vnímán jako extremistické gesto. Až nyní si tuto „časovanou bombu" uvědomují i další politici.

Okamurův poslanec tvrdě k imigrantům a nepřizpůsobivým: Toto není rasismus. To jsou jen pravidla
Foto: Archiv časopisu Green
Popisek: Karel Fiedler.

Poslanec Karel Fiedler reaguje na článek europoslance Tomáše Zdechovského (KDU-ČSL), v němž varuje, že nezvládnutá imigrační politika v minulosti vedla k vzestupu krajně pravicových uskupení prakticky v celé Evropě.

Příspěvek europoslance Zdechovského ZDE.

„Zdá se, že skutečný problém nyní konečně pochopili i někteří z koaličních lidovců. Snad to zavčas začnou chápat i další ve Strakově akademii," píše Fiedler ve svém článku.

Chybu vidí politik ale také v médiích. Zatímco problematika masového náporu běženců plní prý v ostatních evropských zemích přední stránky novin, u nás je ticho po pěšině. Přitom jsou to právě média, která do velké míry ovlivňují veřejné mínění a jsou primárním zdrojem obecné informovanosti.

„Důvod je nasnadě: imigrační politika, stejně tak jako jasný postoj k národnostním menšinám, je velmi citlivé téma a v pokryteckém rybníku české žurnalistiky – a nutno podotknout i politiky – si nikdo nechce ušpinit ruce nálepkou rasisty," vysvětluje poslanec a dodává, že hnutí Úsvit se této problematiky nebojí.

Není to rasismus. Jen je potřeba stanovit a dodržovat pravidla

Fiedler se ale vymezuje nálepce extremistické strany, kterou mnozí Úsvitu dávají. „Nejsme žádní extremisté. Od počátku voláme po rozumném a rozvážném řešení, podle přísloví 'lepší nemoci předcházet, nežli jí poté komplikovaně a nákladně léčit'," tvrdí.

Celý článek poslance Fiedlera najdete ZDE.

Zdechovskému dává za pravdu v tom, že nezvládnutá imigrační politika vede v Evropě kromě ekonomických nákladů k vzestupu krajně pravicových uskupení. „Evropané, včetně Čechů, už nemají čas na pokrytectví. Je třeba říci, že život v Evropě má svá pravidla. A kdo na ně nemíní přistoupit, nemá zde co dělat. To není rasismus. To jsou pravidla hry s názvem Civilizovaná Evropa 21. století," píše Fiedler.

Téma imigrace zajímá také čtenáře ParlamentníchListů.cz. „Obáváte se přílivu imigrantů v důsledku konfliktu na Ukrajině? Nechci být nehumánní, ale jak tomu chcete zabránit?" zeptal se poslance uživatel s pseudonymem „cruz".

Otázku a odpověď politika si můžete přečíst ZDE.

Karel Fiedler se domnívá, že to, jestli z Ukrajiny hrozí příliv imigrantů, bude záviset na dalším vývoji situace tam. A realita je prý taková, že další imigrační vlnu nemůžeme vyloučit, ale spíše očekávat. Zabránit tomu prakticky nejde, tvrdí politik. „Konají se u nás např. různé nácviky kolem jaderných elektráren, pro případ havárií. Asi by nebylo od věci učit se i zvládání imigrace. Velmi správně zmiňujete humánnost - ta ale bude velmi silně záviset na vývoji v dané zemi, odkud imigrace hrozí," píše.

Svou odpověď Fiedler doplňuje poznámkou i k imigraci obecně, tedy ne výslovně ve vztahu k Ukrajině. Nejlepší prevencí proti imigraci, tedy hlavně té ekonomické, je podle něj řešení problémů v místech zdrojů imigrace. Budou-li totiž prý tato místa na vyšší hospodářské úrovni, pak nebude hrozit imigrace od nich.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: adr

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…