Oko nezůstane suché. Dojemná reportáž v Událostech ČT, jak turečtí okupanti zachraňují Sýrii

26.03.2021 10:09

Chléb a výstavba infrastruktury. Tak prý vypadá mise turecké armády na severu Sýrie. Reportáž zahraničního zpravodaje České televize Václava Černohorského představila dojemný obrázek oblasti, kterou prezident Asad přestal ovládat již před deseti lety a teď se ji Turecko prostřednictvím armády a civilních „guvernérů“ snaží vyvést ze zmatků. A žádá po EU, aby tuto misi kryla finančně. Reportáž se v Událostech ČT objevila právě v den, kdy premiéři Unie jednají o další dohodě s Tureckem.

Oko nezůstane suché. Dojemná reportáž v Událostech ČT, jak turečtí okupanti zachraňují Sýrii
Foto:
Popisek:

Anketa

Je vám líto, že Klaus ml. odešel z politiky?

53%
22%
hlasovalo: 11767 lidí

Politici Evropské unie se na on-line summitu dohodli na pokračování migrační dohody s Tureckem. To se má za finanční podporu nadále starat o čtyři miliony běženců ze Sýrie. Kromě toho si ale jeho prezident Erdogan řekl o další peníze, které by měly směřovat do oblastí Sýrie, které turecká armáda okupuje.

Hned na úvod reportér Václav Černohorský prozradí, že turecké úřady se snaží veřejnost přesvědčit, že nejsou okupanti. „Brání tu místní obyvatele i zájmy Západu,“ cituje redaktor turecký narativ. To je podbarveno záběry na jakési muže, balící chlebové placky.

Předseda místní obchodní komory pak do kamery ČT vykládá, jak je v oblasti budována průmyslová zóna, která dá místním lidem práci a přiměje Syřany v Turecku i na Západě, aby se vrátili do své země.

Pětina z milionu a čtvrt obyvatel regionu žije v uprchlických táborech, jedná se však dominantně o vysídlence z jiných oblastí Sýrie. Počet navrátilců z Turecka či Západu činí zatím z milionové válečné diaspory jen několik desítek tisíc.

Žena v uprchlickém táboře popisuje, jak jim Turci rozdávají chleba a jak se ráno s pracovníkem hádala, že její rodině dvě balení na den nestačí.

CELÁ REPORTÁŽ V UDÁLOSTECH ČT (OD ČASU 46:22)

Anketa

V případě, že byste mohli volit předsedu ČSSD, byste dali hlas

hlasovalo: 7334 lidí
„Turecko nespravuje jen tábory. Zajišťuje peněžní služby, buduje infrastrukturu, platí místní ozbrojence i úředníky,“ vypočítává redaktor ČT štědrost Erdoganova režimu. Přitom prozradí, že oblast má tureckého „guvernéra“.

Prezident Sýrie Bašár Asad hovoří o „okupaci“ (stejně jako poslanci Evropského parlamentu) a vyzývá Turky, aby území sousední země opustili.

„Pokud nazýváte okupanty ty, kteří vám dávají živobytí, budují školy a nemocnice, tak takový způsob okupace jen vítáme,“ cituje Česká televize starostu města Azáz jménem Mohamed Kano.

Redaktor ČT vysvětluje, že syrská vláda ve skutečnosti ztratila kontrolu nad územím už skoro před dekádou, od té doby jej ovládal samozvaný Islámský stát, kurdské milice či jiné ozbrojené složky. „Před čtyřmi lety je (Islámský stát- pozn. PL.cz) vytlačila turecká armáda a jí sponzorovaní ozbrojenci,“ shrnul redaktor ČT do jedné věty válečné operace Turecka na území sousední Sýrie.

Turecko vstoupilo do občanské války v sousední Sýrii poprvé v srpnu 2016. Původně útočili na pozice místních Kurdů, kteří tvoří menšinu i v Turecku, a Erdoganova vláda je dlouhodobě prezentuje jako teroristy. Kurdové v té době v oblasti bojovali proti Islámskému státu a začínalo se jim celkem dařit. Turecká akce situaci ještě více zkomplikovala.

VÍCE O TURECKÉ INVAZI DO SÝRIE

V následujících měsících a letech Turecko provádělo řadu přeshraničních výpadů do Sýrie. V některých případech měly tyto operace velmi krvavý průběh.

Když například v březnu 2018 dobyla turecká armáda se svými spojenci město Afrín, hovořili svědci o masakrech, které páchali s podporou Turků právě bojovníci Islámského státu.

„Od dnešního rána Sýrie už oficiálně neexistuje! Erdogan před chvílí prohlásil, že Turecko a jeho žoldáci (zčásti bojovníci al-Káidy a ISIS) dobyli většinu syrské provincie Afrín včetně hlavního města. Dnes už všude zavlály rudé vlajky. Město je prázdné, vesnice vypálené a na útěku z Afrínu 150 000 lidí – Kurdů, křesťanů, Arabů, Jezídů... Nechali Turkům svoje pole, sady, domy, stáda a utíkají o život,“ komentovala tehdy dramaticky turecký vpád válečná novinářka Markéta Kutilová.

Časem přicházely informace, jak Turecko do oblasti na „špinavou práci“ sváží ty nejostřejší bojovníky „Islámského státu“.

Novinářka a expertka na tento region Tereza Spencerová tehdy pro ParlamentníListy.cz analyzovala dění: „Erdogan ve svém tlaku na Trumpovu administrativu zašel ještě dál, když prohlásil: „Dnes jsme v Afrínu, zítra budeme v Manbídži, pozítří budeme východně od Eufratu, abychom zlikvidovali všechny teroristy až k hranicím Iráku. Poženeme teroristické organizace (kurdské milice) a ty, kdo je podporují (americká komanda), k zodpovědnosti… Jsme si plně vědomi jejich proradných triků… Turecko má sílu, energii a strategii se s takovými triky vypořádat.“

Dobití Afrínu vyvolalo protesty i na Západě včetně České republiky.

Od té doby turecká armáda dobité oblasti sousední Sýrie ovládá a jak vyplývá z reportáže ČT, snaží se prezentovat jako nositel pokroku a humanity. I redaktor Černohorský ale připouští, že „čas od času oblastí otřese násilí“.

Reportáž uzavřel apelem na Brusel, týkajícím se finanční podpory turecké okupace severu Sýrie. Doplnil jej připomínkou, že výstavbu infrastruktury v Turky ovládaných oblastech Sýrie podpořil i český premiér Andrej Babiš, který ale svou podporu stáhl po dalším vpádu turecké armády do syrského vnitrozemí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…