Okolí pražské synagogy na židovské svátky uzavřou zábrany

07.09.2018 19:20

Pražský magistrát umístí v ulicích v okolí Jeruzalémské synagogy v centru Prahy v období zářijových židovských svátků betonové zábrany, takzvané city bloky. ČTK o tom informoval mluvčí hlavního města Vít Hofman. Ulice Jeruzalémská, U půjčovny a Růžová se pro auta uzavřou tuto neděli v 18:00 do úterních 14:00. Zábrany se znovu objeví 18. září v 17:30 a odstraněny budou o den později ve 20:30. Poslední termín je 23. září od 17:30 do 22:00. Židé v těchto dnech slaví svátky Roš ha-šana, Jom kipur a Sukot.

Okolí pražské synagogy na židovské svátky uzavřou zábrany
Foto: Hans Štembera
Popisek: Průčelí synagogy

Podle Hofmana opatření vydal silniční úřad Prahy 1 kvůli zajištění bezpečnosti při oslavách svátků. Magistrát nechává rozmisťovat zábrany od loňského roku vždy v průběhu významných svátků. Důvodem jsou teroristické útoky s využitím auta, které se v posledních letech v Evropě objevují. Jediným místem, kde jsou zábrany neustále, je Staroměstské náměstí. U ústí Pařížské ulice jsou umístěny až do odvolání.

Radnice Prahy 1 letos v centru města začala rozmísťovat také výsuvné a pevné sloupky a další trvalá opatření. Sloupky už nechala umístit v okolí Maiselovy ulice, nyní má v plánu podobná opatření v okolí Staroměstského náměstí, u Karlova mostu nebo na Hradčanském náměstí.

Svátek Roš ha-šana je židovský nový rok, připomínající stvoření světa a významné události židovských dějin. Svátkem Jom kipur, v překladu den smíření, vrcholí desetidenní půst, který následuje po novém roce. Sedmidenní svátek Sukot připomíná putování Izraelitů na poušti po vyvedení z Egypta.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…