Okopáváte kotníky. Teď nepočítejte s naší vstřícností. Dienstbier, babišovec a drsné koaliční účtování před kamerou

14.09.2016 22:59

Okopávají nám kotníky! Ale pane poslanče, to je nesmysl. Vy chráníte podnikání svého předsedy, nic jiného. A všechno to skončí tím, že první místopředseda vlády označí 135 poslanců za zoufalce! Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanci Martin Plíšek (TOP 09) a Radek Vondráček (ANO) se před kamerami České televize utkali o zákon o střetu zájmů – proti Babišovi.

Okopáváte kotníky. Teď nepočítejte s naší vstřícností. Dienstbier, babišovec a drsné koaliční účtování před kamerou
Foto: Daniela Černá
Popisek: Vicepremiér, ministr financí Andrej Babiš

Poslanecká sněmovna dnes odhlasovala novelu zákona o střetu zájmů. Pokud zákon projde ještě přes senát a prezidenta Zemana, členové vlády napříště nebudou smět vlastnit média. Lze tedy říci, že jde o zákon namířený proti ministru financí Andreji Babišovi, který vlastní nejen dvoje celostátní noviny či rádio? Ve středečních Událostech, komentářích České televize o tom debatovali ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier (ČSSD) a poslanci Radek Vondráček (ANO) a Martin Plíšek (TOP 09).

„To není Lex Babiš,“ zdůraznil Dienstbier hned v úvodu. Poslanec Vondráček oponoval, že původně zákon ANO podporovalo, ale nakonec se ukázalo, že šlo o zákon proti Andreji Babišovi. „Předseda ODS Petr Fiala dokonce na sociální síti přiznal, že to je zákon proti Andreji Babišovi,“ posteskl si Vondráček. Z hnutí ANO ten zákon nikdo nepodpořil, a to v podstatě jen proto, aby chránili podnikání svého předsedy,“ rýpl si do Vondráčka Plíšek.

Dienstbier konstatoval, že celá řada států nějak upravuje střet zájmů u člena vlády. Tady nejde jen o problém toho, že nějaký člen vlády drží některá média. „A myslím si, že je zcela přirozené, když je nějakým způsobem omezeno právo člena vlády vlastnit rádio, televizi nebo periodický tisk,“ konstatoval Dienstbier. Uznal, že za první republiky existoval stranický tisk. Dokonce i dnes tu máme jeden přiznaný stranický tisk – komunistické Haló noviny, ale zde je zásadní rozdíl. Stranický tisk za první republiky otevřeně přiznával, že je to stranický tisk.

Vondráček nabídl zcela jiný pohled. „Každý volič, který dal hlas hnutí ANO, věděl, co všechno vlastní Andrej Babiš. A volič je jediný, kdo by o tom měl rozhodovat. A ne těch 135 poslanců, kteří se jednotně zformovali ve sněmovně,“ zaznělo z úst politika hnutí ANO.

„Víte, my máme koaliční smlouvu, ale já považuji za problematické, když máme nějakou koaliční smlouvu, ale vedle toho se formuje koalice neformální. Toto hlasování pro nás ale neznamená, že ještě vystoupíme z koalice... Byť to okopávání kotníků je tu pořád a před volbami je to jen silnější,“ zaznělo dále z úst Vondráčka. Má problém s tím, že byly přijaty pozměňující návrhy, které nevyšly z papírově fungující koalice.

Dienstbier okamžitě zajásal, že teď možná hnutí ANO stáhne ze sněmovny všechny své pozměňovací návrhy u koaličních zákonů. „Tak s tím zvlášť teď nepočítejte, pane ministře,“ zpražil Dienstbiera Okamžitě Vondráček.

Plíšek připomněl, že pět předsedů demokratických stran odmítlo vystoupit v předvolební debatě na serveru iDnes.cz, který vlastní Andrej Babiš. „My jsme se dozvěděli, že za to může Miroslav Kalousek, ale to je samozřejmě nesmysl,“ kroutil hlavou. Absolutně nejvíc ho však překvapilo, že Babiš označil všech 135 poslanců hlasujících pro zákon za zoufalce. „Skutečně mě překvapilo, že první místopředseda vlády označil 135 poslanců za zoufalce,“ řekl doslova.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…