Oligarcha Porošenko byl podle odhadů zvolen prezidentem Ukrajiny

25.05.2014 20:06

Favorit ukrajinských prezidentských voleb Petro Porošenko podle neoficiálního průzkumu provedeného u hlasovacích místností získal v dnešním hlasování 55,9 procenta hlasů a získal úřad hlavy státu už v prvním kole. Expremiérka Julija Tymošenko se umístila druhá s 12,9 procenty hlasů.

Oligarcha Porošenko byl podle odhadů zvolen prezidentem Ukrajiny
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí proběhl protest Za vaši i naši svobodu-Ne ruské okupaci Ukrajiny

Průzkum provedlo společenství fondu Demokratická iniciativa, kyjevského Mezinárodního sociologického ústavu a Razumkovova centra. Statistická chyba ankety je 3,5 procenta. Ukrajinští experti ale varují, že vzhledem k váznoucí organizaci voleb, atmosféře strachu na východě země a technickým problémům nemusejí být podobné odhady výsledků přesné.

Tymošenko nedávají odhady ani 9 % hlasů

Osmačtyřicetiletý miliardář Porošenko bylo dlouho považován za jednoznačného favorita. Jeho vítězství hned v prvním kole potvrzuje i souběžný druhý průzkum, který uspořádalo sdružení ukrajinských televizních kanálů. Porošenko podle těchto odhadů získal 57,3 procenta hlasů a Tymošenko 8,7 procenta.

V obou průzkumech je na třetím místě poslanec a bývalý novinář Oleh Ljaško s osmi, respektive 8,7 procenty hlasů. Ostatní kandidáti včetně proruského politika Michaila Dobkina ze Strany regionů nebo podnikatele a bývalého ministra Serhije Tihipka nezískali ani pět procent.

Nacionalisté neuspěli

Vůdce ultranacionalistického Pravého sektoru Dmytro Jaroš získal podle ankety jedno procento obdobně jako vůdce komunistů Petro Symonenko. Neuspěl ani šéf nacionalistické strany Svoboda Oleh Ťahnybok.

První úředně potvrzené volební výsledky budou podle volební komise k dispozici nejspíš v pondělí. Podle sdělení ukrajinského ministerstva vnitra se ale dnes do centrálního počítačového systému ukrajinských statistiků dostali hackeři a na některých místech se volební lístky budou sčítat ručně. To může zveřejňování výsledků zdržet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…