Oligarchát, fašisté, ultrapravicové síly. To je současná ukrajinská vláda očima psychiatra

22.07.2014 19:21

Bývalý ministr zdravotnictví za ČSSD, psychiatr Ivan David usedl do křesla hosta úterního Interview ČT24. A své vystoupení odstartoval pěkně zostra. Rozpovídal se o Ukrajině. Hovořil o vládě pravicového „oligarchátu“, fašistů a přemíře informací, mezi kterými si musí lidé umět vybrat.

Oligarchát, fašisté, ultrapravicové síly. To je současná ukrajinská vláda očima psychiatra
Foto: ivandavid.cz
Popisek: Bývalý ministr zdravotnictví Ivan David

„Obecně vzato je těžké v té přemíře informací najít ty informace, které lze považovat za správné. Ale ať už jsme odborníky, nebo ne, tak se musíme zamýšlet nad tím, jaké motivy vedou jednotlivé aktéry,“ podotkl David. Je totiž jen těžko uvěřitelné, že by nějaký člověk jednal v rozporu s vlastními zájmy. Na Ukrajině se podle jeho názoru projevují ultrapravicové síly a vládne zde „oligarchát“. „Oligarcháty samy o sobě jsou pravicovou formou vlády, protože zvýhodňují ty skupiny, které na tom jsou majetkově lépe a mohou si koupit vliv,“ pokračoval host pořadu.

Původní protesty na Majdanu byly podle Davida vyvolány protesty zbídačeného lidu, ale těchto demonstrací se posléze chopily fašistické síly.

Probíhá dezinformační válka, říká exministr

Psychiatr zároveň připouští, že i Rusko má v tomto regionu své zájmy a ruská strana teď dává jasně najevo, že nechce mít nic společného s tím, co se na Ukrajině děje. Tak to alespoň viděl host pořadu. Ale co podpora proruských separatistů, nedává tím Rusko najevo, kde stojí? „Já si to vůbec nemyslím, protože jsem neslyšel žádné důkazy, které bych mohl považovat za věrohodné. Všichni, kteří mají nějaký přístup k médiím, tak se snaží informovat tak, aby lidé získali určitý obraz o situaci. A ti, kteří mají více prostředků a větší moc, tak informují tak, jak jim to vyhovuje,“ popsal situaci exministr. To se projevuje i tím, že probíhá dezinformační válka. „Např. jako naprosto neprůstřelný argument byl uveden zachycený rozhovor protimajdanského aktivisty a ruského agenta a posléze se objevily podle mého věrohodné informace, že tento rozhovor byl prefabrikován,“ přidal jeden příklad za všechny host.

David se následně opřel i do ministra zahraničí Lubomíra Zaorálka. Svým vystupováním ohledně Ukrajiny se prý stavěl proti názorům většiny voličů ČSSD. Jeho pozice je obtížná. „A je otázka, zda byl připraven na svou funkci v takto složitém období,“ pronesl na Zaorálkovu adresu psychiatr.

Zaplacení novináři

David se domnívá, že dnešní média nejsou nezávislá. O jejich obsahu rozhodují ti, kteří drží kontrolní „balík“ v té či oné společnosti. „Ne každý, kdo má přístup do médií, je tedy skutečný novinář,“ pokračoval exministr. Lidé by měli být náročnější při hledání informací. „Já si myslím, že je to otázka vyváženosti, vyváženost lze měřit... A že s tou vyvážeností není úplná spokojenost,“ postěžoval si host.

David reagoval také na rozhovor doktora Jana Hnízdila na serveru ParlamentníListy.cz. Dal mu za pravdu v tom, že válka je určitou příležitostí politiků zamést své problémy pod koberec. „Víme, že Spojené státy jsou hodně zadlužené a tyto dluhy se nedaří splácet,“ přidal další příklad David.

Západní společnost přitom podle něj potřebuje hluboké vnitřní zásahy, aby se udržela, a současní politici nejsou schopni a ochotni tyto potřebné zásahy provést.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…