Oligarchové se bojí Majdanu, říká novinářka. Ukázal to, o čem mluvil už Havel

25.03.2015 22:00

Redaktorka Rádia Svobodná Evropa - Rádio Svoboda Oksana Pelenská usedla do křesla pro hosta ve středečním Hyde parku České televize a promluvila o situaci na Ukrajině. Situace tam prý není jednoduchá, ale země snad nastoupila cestu demokratizace. Porošenko poslal jasný vzkaz oligarchům a ti se teď bojí. Bylo by prý dobré vyrovnat ukrajinské síly s Ruskem.

Oligarchové se bojí Majdanu, říká novinářka. Ukázal to, o čem mluvil už Havel
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Ukrajina

Na Ukrajině je prý těžké rozklíčovat, jestli se odehrává boj o moc nebo o snahu zemi pročistit od korupce. Ale zatýkání přímo v parlamentu před kamerami znamená jednu věc. "Je to jasný signál od prezidenta Porošenka, že je na Ukrajině ustavena vláda, která se nebude podřizovat oligarchům,“ prohlásila hned na úvod Pelenská. "Byl to signál, že krást se nemá, že by s tím zaměstnanec ve státní službě měl přestat. Myslím, že se tady hodí výrok T. G. Masaryka, že už máme demokracii, ale nemáme demokraty. Ukrajina je jeden rok od Majdanu v podobné situaci,“ pokračovala.

Je to i výstraha pro další úředníky. Bez důkazů by se prý takto viditelně pravděpodobně nepostupovalo. Ukrajinský prezident Petro Porošenko ale sám sebe nevnímá jako oligarchu, ale jako poctivého podnikatele, a kdyby existovala určitá podezření, už by se prý o nich hodně křičelo.

Většina Ukrajinců prý stojí za Porošenkem

Nemají ale oligarchové větší moc než prezident státu? Oligarchové prosperovali za exprezidenta Viktora Janukovyče a Porošenko jim poslal vzkaz. "Pokud se postaví proti vůli Majdanu, proti tomu, co chtějí lidé, tak prohrají. Je to jasný vzkaz, že se musí hrát podle pravidel,“ konstatovala redaktorka. Kdyby prezident neměl promyšleno několik tahů dopředu, nešel by proti oligarchům. Porošenko dal také najevo, že jedinou vojenskou ozbrojenou silou v zemi bude armáda, nikoli soukromé ozbrojené skupiny. Může to sice vést i k pádu Porošenka, pokud se proti němu postaví všichni oligarchové, ale podle Pelenské k tomu nedojde, protože většina Ukrajinců dnes stojí za prezidentem.

I Majdan byl prý ukázkou vůle většiny obyvatel z celé země. "Majdan ukázal to, co psal už prezident Václav Havel o moci bezmocných. Dnešní politici vědí, že Majdan je bude lustrovat,“ míní redaktorka. Ukrajina na cestě k demokracii musí ujít ještě kus cesty, ale pravděpodobně z ní nesejde. Moci Majdanu se prý bojí i nejbohatší muž Ukrajiny Rinat Achmetov, raději se stáhl a vyčkává.

Pokud jde o válku na Ukrajině, tak už by podle Pelenské dávno skončila, kdyby Rusko nepodporovalo separatisty. Vláda se prý ale snaží situaci dotáhnout až k mírovému řešení. Dnes totiž sice existují velké problémy mezi Ruskem a Ukrajinou, ale i tak nebývá problém hovořit s lidmi ukrajinsky a oni vám odpovídají rusky, aniž by sahali po zbraních. Separatistické regiony by podle Pelenské měly mít k dispozici např. svůj rozpočet, ale v rámci jednoho státu.

Pokud by zbraně dorazily, toto se musí ohlídat

A měl by v tuto chvíli poslat Západ zbraně na Ukrajinu? "To je velice složitá otázka. Ukrajina během dvaceti let měla ministerstvo obrany, ale neměla armádu. Tu začala budovat až během posledního válečného roku. Dnes má armáda asi 60 tisíc vojáků a pan Porošenko prohlásil, že chce dvousettisícovou armádu. Otázkou ale je, jestli to ekonomická situace dovolí. Nejlepším řešením by byla dohoda u kulatého stolu,“ uvedla dáma.

Pokud by zbraně dorazily, bude třeba důsledně hlídat, komu se tyto zbraně dostanou do rukou. Neměli bychom ale zapomínat na to, že Rusko už separatisty mohutně vyzbrojuje, takže jsou dnes mnohem lépe vybaveni než ukrajinská armáda. "Kdyby se toto podařilo dorovnat, tak je to ze strany Ruska bráno jako eskalace konfliktu. Já jsem pro rozhovor vzájemně vyrovnaných sil,“ míní redaktorka.

Ukrajinci prý velice pozorně sledují cestu konvoje NATO přes střední Evropu. Zajímají se i o to, jak to bude probíhat v Česku. "Já jsem občas překvapena tím, když přijedou kolegové - novináři např. z Doněcku a velmi podrobně mi popisují, co se děje v Česku,“ prozradila Pelenská. Občané to prý vidí tak, že vláda možná stojí na straně Ruska, ale občané Česka souzní s Ukrajinci. Mezi Čechy a Ukrajinci existuje určitý příkop vzájemné neznalosti obou národů. "Češi by měli vědět o podpoře Ukrajinců krátce po první světové válce. Pan Masaryk podal vstřícnou ruku tisícům Ukrajinců, kteří utíkali před bolševiky. Přišlo sem tehdy na dvacet tisíc Ukrajinců,“ prozradila dáma.

Lidé jsou si vědomi i toho, že je ekonomické reformy země budou bolet, ale už by měly konečně začít. Dnes lidé nejvíc důvěřují církvi a hned na druhém místě je armáda. "To by bylo ještě před dvěma lety nemyslitelné,“ konstatovala redaktorka. Na posledních místech je soudní soustava a ekonomická situace.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…