Olomoucký hejtman Košta byl na sněmu ANO jen jako veřejnost

25.02.2017 18:38

Pouze z části vyhrazené pro veřejnost mohl dnes sledovat celostátní sněm ANO v Praze olomoucký hejtman a člen ANO Oto Košta, kterého chtějí jeho spolustraníci spolu s koaličními ČSSD a ODS v pondělí odvolat z funkce. Lídr loňské kandidátky ANO v Olomouckém kraji po příchodu do předsálí vzbudil rozruch v řadách novinářů i pořadatelů sněmu a nakonec zůstal mimo část určenou pro účastníky sněmu, protože nebyl na seznamu pozvaných hostů.

Olomoucký hejtman Košta byl na sněmu ANO jen jako veřejnost
Foto: anobudelip.cz
Popisek: Hejtman Olomouckého kraje Oto Košta (ano)

„Před časem mi přišel mail, který oznamoval konání sněmu. Považoval jsem za naprosto automatické, že senátoři, poslanci a hejtmani za ANO se zúčastní sněmu minimálně jako hosté. Tak jsem potvrdil účast a udělal si rezervaci v hotelu,“ řekl dnes ČTK Košta.

Hejtman tvrdí, že mu v pátek telefonovala manažerka hlavní kanceláře ANO Erika Duchanová a vyptávala se, zda má opravdu namířeno do Prahy na sněm. „Dozvěděla se to prý někde v tisku. Řekl jsem, že ano. No a upozornila mě, že tedy já jako jediný z hejtmanů jsem pozván nebyl. Zareagoval jsem, že stejně na sněm pojedu, protože jak známo veřejnost má přístup a já veřejnost jsem,“ podotkl Košta.

Košta měl plánu na sněmu hovořit s některými spolustraníky. „Na sněm jsem proto odjel a zařadil jsem se tam mezi veřejnost. Domnívám se, že jsem persona non grata, čili je logické, že jsem jako jediný z hejtmanů nebyl pozván na volební sněm,“ řekl Košta. Sněmu ANO se podle Košty účastní všichni hejtmani s výjimkou jihomoravského. „Vznikl poprask, jenom když mě (organizátoři sněmu) viděli. Nikam jsem se necpal a u vchodu jsem se zeptal, kam můžu jít. Asi čtvrtý člověk, protože si to dávali z ruky do ruky, což byla Erika Duchanová, mi řekla, že se můžu postavit bokem,“ uvedl.

Košta se zatím nerozhodl, zda kvůli nepozvání na celostátní sněm i snahám spolustraníků o odvolání z funkce zváží další členství v ANO. „Je to teď emočně velmi vypjatá doba a není dobré činit jakákoliv rozhodnutí. Vyčkám na zastupitelstvo a podle výsledku se s odstupem doby rozhodnu,“ dodal Košta.

Olomoučtí krajští zastupitelé v pondělí projednají návrh krajské rady na odvolání hejtmana Košty, kterého by měl v čele úřadu nahradit krajský předseda ANO a poslanec Ladislav Okleštěk. ANO už na začátku února vyzvalo Koštu k rezignaci kvůli nespokojenosti s jeho prací v čele hejtmanství. Košta výtky spolustraníků odmítl a nerezignoval. Tvrdí, že nepochybil a snahu o své odvolání přisuzuje mocenským ambicím některých lidí. S kritikou hejtmana pak přišli i jeho tři náměstci z ANO a z koaličních ČSSD a ODS.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…