Olomoučtí vrchní žalobci předstoupili před komisi k reorganizaci policie

15.11.2016 16:33

Sněmovní komise ke sporné reformě policie dnes odpoledne pokračuje ve výsleších. Před poslanci promluví žalobci z olomouckého vrchního státního zastupitelství Jarmila Ošlejšková a Petr Šereda. Komise dnes jedná podvanácté.

Olomoučtí vrchní žalobci předstoupili před komisi k reorganizaci policie
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Blažek

Poslanci se podle předsedy komise Pavla Blažka (ODS) budou státních zástupců ptát hlavně na údajný únik informací z okolí policejního prezidenta Tomáše Tuhého, z něhož bývalý detektiv Jiří Komárek nařkl šéfa policie. „Bude nás zajímat, jakým způsobem probíhalo vyšetřování na Generální inspekci bezpečnostních sborů, které dozorovalo Vrchní státní zastupitelství v Olomouci. Může se ukázat, že tam jsou docela zásadní chyby, a nás zajímá, kdo za to může,“ řekl ČTK Blažek.

Někteří poslanci naznačují, že Komárek musel od někoho informace o „brutálním“ úniku informací získat. Jednou z možností je, že to bylo přes dnes vyslýchané státní zástupce. Tuto variantu by chtěli prověřit. Z dosavadního vyšetřování komise vyplynulo, že zprávy o úniku informací nebyly pravdivé a že nikdo z okolí Tuhého neposílal varovnou SMS o chystaném zásahu protikorupční policie.

Reorganizace policejních útvarů vyvolala roztržku mezi koaličními ČSSD a ANO, kritizovali ji někteří žalobci. Komise se zabývá různými podezřeními souvisejícími s postupem policejního prezidia, policistů a žalobců. Komise má čas na výslednou zprávu do konce ledna.

Po dnešním jednání je zatím v plánu pouze závěrečné setkání komise, které bude 8. prosince. K závěrečnému slyšení by měli přijít policejní prezident Tomáš Tuhý, jeho bývalý náměstek Zdeněk Laube a šéf olomouckého vrchního státního zastupitelství Ivo Ištvan.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…