Olympijský medailista Hradilek: Zeman je odpudivý. V Riu za mnou chodili cizinci a znechuceně se ptali, jestli je tohle opravdu prezident

23.11.2016 16:31

Stříbrný medailista z olympijských her v Londýně Vavřinec Hradilek se v rozhovoru pro server Aktuálně.cz vyjádřil i k současné politické garnituře. „Zeman je nesympatický a odpudivý,“ zmínil hlavu státu Hradilek.

Olympijský medailista Hradilek: Zeman je odpudivý. V Riu za mnou chodili cizinci a znechuceně se ptali, jestli je tohle opravdu  prezident
Foto: A-Company CZ
Popisek: Z filmu Tenkrát v ráji

Jak Hradilek uvádí, sportovci by se neměli bát vystoupit se svým názorem z řady, ale oni povětšinou chtějí mít klid. „Já bych ten klid chtěl mít taky, ale lidsky mi to nedá, protože když se podívám na našeho prezidenta, tak bych se cítil blbě, kdybych se k němu nevyjádřil. Ten člověk je mi tak nesympatický a odpudivý,“ uvedl v rozhovoru. Zároveň také dodal, že politici se také vyjadřují ke sportu, tak proč by to nemělo být naopak. 

„Třeba v létě na olympiádě v Riu, kam Miloš Zeman přijel, za mnou chodili kolegové a znechuceně se mě ptali, jestli je to opravdu náš prezident. Tam mi došlo, jaký to má mezinárodní přesah. Je až ironické, že na akci, kde všichni s hrdostí reprezentují ČR, přijede takovýto reprezentant,“ dodal se slovy, že plně respektuje jeho podporovatele, ale nesouhlasí s tím, že je to náš prezident. 

Poukázal však na to, že mezi sportovci leckdy panuje strach. Jsou totiž vázáni smlouvami, které jsou často napojeny na finanční zdroje a ty mohou být navázány zase na politické subjekty. „Myslím si, že se tomu spousta sportovců snaží vyhnout, aby se nedostali do nějakého konfliktu s někým, kdo by mohl rozhodovat o penězích pro jeho sport,“ řekl s tím, že v Česku je strašně těžké uživit se sportem.

Hradilek ve svých slovech vzpomněl také na gymnastku Věru Čáslavskou, kdy setkání s ní pro něj byla vždy ohromným zážitkem. „Jenom symbolické gesto, které udělala na olympiádě v Mexiku, pro mě doživotně stačilo, abych ji obdivoval. Udělat něco podobného totiž není žádná prdel, protože na olympiádě musí jít veškerá politika stranou,“ zmínil sportovec.

Původní text ZDE.

Hradilek si v letošním roce také zahrál ve filmu Tenkrát v ráji o horolezci Josefu Smítkovi. Jedná se o příběh člověka, který bojoval proti totalitnímu režimu. „Je to obraz vzdoru, který je podle mě v naší společnosti opravdu hodnotný. Zejména pak v současné době, kdy nejenom v naší zemi, ale celosvětově panuje dost vyhraněná nálada, ve které se začaly skloňovat totalitní režimy ve všech různých směrech,“ zmínil sportovec.

A nechyběl ani v Show Jana Krause krátce před státním svátkem, kde se umělci postavili proti současné politické scéně. „Jsem hrozně rád, že jsem tam byl, a mrzí mě, že se kvůli tomu zvedla vlna neskutečně nenávistných reakcí. Je smutné, že je česká společnost tak rozhádaná,“ dodal se slovy, že mu nejvíce vadí, jak se někteří politici prezentují lživě a neupřímně. 

Závěrem pak vyjádřil svůj obdiv k prezidentu Václavu Havlovi. „Od doby, co Václav Havel umřel, jsem neslyšel projev, který by byl bez jakéhokoliv útoku a náznaku nenávisti. On dokázal o světě přemýšlet hrozně pozitivně a otevřeně. Mě bavilo ho poslouchat, z jeho proslovů si člověk mohl odnést, co chtěl, a zároveň nikomu nic nenutil a to mi přijde důležitý. Říkal věci tak, jak je cítil, ne tak, jak chtěli jiní. Což je rozdíl oproti současné politice, kde něco takového neexistuje,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…