Ombudsman má mít větší pravomoci, Dienstbier s Šabatovou souhlasí

04.03.2014 22:35

Ministr pro lidská práva Jiří Dienstbier zřejmě vyslyšel prosbu nové veřejné ochránkyně práv Anny Šabatové. Ta již od prvního dne ve své funkci prosazuje větší pravomoci ombudsmana.

Ombudsman má mít větší pravomoci, Dienstbier s Šabatovou souhlasí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dienstbier

Podle Šabatové by bylo ideální, kdyby se mohl ombudsman obrátit na Ústavní soud s návrhem na zrušení zákona, či by mohl například v otázkách diskriminace sám podávat žaloby soudu. Kromě ní ale s podobným návrhem přišel i ministr Dienstbier, který je zároveň šéfem Legislativní rady vlády. „Počítáme s touto věcí ve vládním prohlášení, takže bychom to předložili, i kdyby o tom nemluvila paní Šabatová," řekl serveru iDnes.cz.

Vypadá to ale tedy, že nakonec Šabatová dosáhne svého. Legislativní plán, který by nové veřejné ochránkyni práv určitě udělal radost, by měla podle Dienstbiera vláda schvalovat již příští týden. Kromě něj má ministr pro lidská práva přiravený také návrh ústavního zákona o obecném referendu. Ten ale i tak ještě není finální, jak sám připomíná. „Každý z ministrů může mít připomínky, takže můj návrh není definitivní," dodává. Předložit chce návrh do konce letošního roku.

reklama

autor: ane

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …