Ombudsmanka Šabatová: Nejčastěji řeším problémy s důchody a sociálními dávkami

11.07.2014 12:40

Ochránkyně lidských práv Anna Šabatová v rozhovoru pro server Romea.cz uvedla, že nejvíce stížností, které do úřadu přicházejí, se týkají sociálních dávek a zpřísnění jejich výplat. Podle ní se zhoršila situace ohrožených skupin.

Ombudsmanka Šabatová: Nejčastěji řeším problémy s důchody a sociálními dávkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Svůj start na postu ochránkyně práv považuje podle svých slov za plynulý.  „Vrátila jsem se do instituce, kterou dobře znám z doby, kdy jsem šest let zastávala funkci zástupkyně ochránce. To mi začátek hodně usnadnilo. V posledních letech se ale působnost veřejného ochránce práv značně rozšířila, takže se postupně seznamuji s agendou dohledu nad omezováním osobní svobody, diskriminací nebo vyhošťováním cizinců. Výhodou je, že jde o témata, která jsou mi blízká a kterým se z velké části sama dlouhodobě věnuji,“ vysvětlila Šabatová.

Celý rozhovor s Annou Šabatovou ZDE.

Ombudsmanka také uvedla, že za zhruba polovinu února a celý březen obdrželi neuvěřitelných téměř 1200 stížností. „Nejvíce problémů se týká sociálního zabezpečení, zejména jde o důchody a dávky pomoci v hmotné nouzi. Takových stížností dostával ombudsman vždy hodně, ale vidím zde i důsledky sociální reformy, zpřísnění podmínek pro výplatu sociálních dávek a celkově zhoršení situace ohrožených skupin – seniorů, zdravotně postižených, osamělých rodičů a dalších,“ popisuje aktuální situaci.

Výroky politiků Šabatová nekomentuje

A jak vidí Anna Šabatová výroky šéfa Úsvitu Tomio Okamury o cizincích, sociálních dávkách nebo romské menšině?  Jeho vyjádření ochránkyně lidských práv vůbec nechtěla pro server Romea.cz hodnotit. „Nebudu komentovat výroky politiků. Obecně s politiky jednám, pokud se to týká činnosti veřejného ochránce práv, prosazování doporučení, připomínkování návrhů zákonů nebo třeba informování o konkrétních zjištěních z šetření,“ držela se stroze svých kompetencí Anna Šabatová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

12:53 Úplně jinak. Reforma „slovenské ČT“ tak, jak se o ní nepíše

Na Slovensku je rušno kolem veřejnoprávních médií. „Největší likvidátoři svobody slova se dnes pasuj…