Ombudsmanka varuje před nelegálními ústavy sociální péče

24.06.2014 12:58

Ombudsmanka Anna Šabatová varuje před umísťováním důchodců do nelegálních ústavů sociální péče pro seniory s demencí. Pracovníci její kanceláře zkontrolovali sedm těchto zařízení a zjistili, že péče v nich je neodborná, celkově špatná a životní podmínky nedůstojné. Šabatová to dnes řekla novinářům.

Ombudsmanka varuje před nelegálními ústavy sociální péče
Foto: Hans Štembera
Popisek: Anna Šabatová

Zdůraznila, že nikdo neví, kolik těchto zařízení v zemi je. Podle ní z kontrol plyne jediný závěr: Všechna tato zařízení by se měla zlegalizovat tak, že budou zaregistrována, nebo by měla ukončit činnost. Na to by měly dohlédnout krajské úřady.

V ČR je síť řádných ústavů sociální péče pro seniory. Jsou zaregistrovány na příslušných krajských úřadech a jejich seznam lze najít na webu Ministerstva práce a sociálních věcí. Jde o zařízení pod kontrolou sociálních pracovníků, v nichž je možné si stěžovat na nedostatky a které čerpají státní dotace.

Nedůstojné žití v „důstojném stáří“

Opakem toho jsou neregistrovaná zařízení. Většinou působí ve zkrachovalých penzionech, dávno zaniklých kulturních centrech nebo větších rodinných domech, pro něž se nenašlo využití. V názvu obvykle mají něco jako „spokojené stáří" nebo „důstojné stáří". V podstatě jde o ústavy sociální péče, které od těch registrovaných běžný člověk ani není schopen rozeznat.

Rozdíl je v tom, že nedostávají státní dotace, žijí zcela z poplatků klientů, přičemž nemají na kvalitní péči peníze. Především nepodléhají kontrole. „Provoz takovéhoto zařízení může být celkem dobrý business pro menší rodinu," řekla Marie Lukasová z kanceláře ombudsmanky.

Z výsledků sedmi neregistrovaných ústavů vyplynulo, že klientům odebírají veškeré jejich příjmy a neponechávají jim z nich ani 15 procent, jak uvádí zákon.

Péče o pacienty není odborná, jen intuitivní

Klienti jsou připoutáváni na lůžka a zamykáni na pokojích, a to bez pravidel. Personál bez kvalifikace jim podle vlastního uvážení podává tlumící léky. Navíc péče o klienty je intuitivní, a ne odborná. „Klienti jsou přitom často lidé, kteří nutně potřebují velmi specifickou, náročnou a odbornou péči," zdůraznila Šabatová.

Zpráva ombudsmanky ke kontrolám těchto zařízení nešetří kritikou. „Ve většině zařízení byla cítit moč, v menšině zápach stolice. V jednom případě byl v zařízení výrazný chlad," uvádí dokument. Problém podle Šabatové spočívá v tom, že kraje o těchto zařízeních nevědí, proto je ani nekontrolují.

K nejproblematičtějším patří podle ní Centrum komplexních služeb pro rodinu a domácnost v Kunštátě na Blanensku. Je provozováno v bývalém kulturním domě, v jehož spodní části je diskotéka. Klienti nemají šanci dostat se ven na čerstvý vzduch, protože zařízení schází zahrada. Na lůžkách jsou podomácky vyrobené postranice z překližky a pouta na přivazování.

Šabatová vyzývá ke kontrole soukromých ústavů

Zatímco vedení zařízení uvádí, že klientům poskytuje „láskyplnou péči", podle Šabatové je to obráceně. Když jej vyzvala, aby se nechalo řádně zaregistrovat jako ústav, majitelé centra to odmítli s tím, že provozují pouze ubytovnu.

Šabatová upozornila na to, že neregistrované ústavy obcházejí zákon. Jejich provozovatelům za to hrozí milionová pokuta nebo trestní stíhání. Ministerstvo práce a sociálních věcí i kraje vyzvala, aby se úředníci zaměřili na kontrolu těchto ústavů.

„Nechceme házet všechny do jednoho pytle s tím, že se chtějí přiživovat na péči o nemohoucí seniory. Někteří zřizovatelé mají jistě dobré pohnutky, ale tímto způsobem prostě nemohou postupovat," dodala Šabatová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…