Omezení kouření: Obce poukazují na chyby v zákoně

12.01.2016 15:17

Již tuto středu bude o zákonu o návykových látkách jednat klíčový zdravotnický výbor Poslanecké sněmovny. K sérii námitek se připojil i Svaz měst a obcí ČR (SMO), který sdružuje více než 2600 obcí z celé republiky; s námitkami oslovil poslance a poukazuje na konkrétní problémy, které zákon může přinést.

Omezení kouření: Obce poukazují na chyby v zákoně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Cigarety

Hlavním problémem je podle SMO definice tzv. „vnitřního prostoru“ u zařízení, kde se nově zakazuje kouřit. Zákaz by příliš širokým popisem totiž dopadl i na mnohé předzahrádky či zahradní terasy u restaurací. Stejně tak by bylo zakázáno kouřit prakticky na všech kulturních a společenských akcích, které se konají v částečně krytých prostorách. Podle obcí by to zejména vadilo na tradičních festivalech a veletrzích.

O takto přísných dopadech ministerstvo zdravotnictví v komentářích k návrhu nepíše, přesto jde o zřejmý úmysl. Obce namítají, že by takto zbytečně tvrdá restrikce charakter mnohých akcí zničila. Rovněž jim vadí, že jde o opatření v praxi nevymahatelná a celkově neúčinná.

Druhým problémem je nová pravomoc, podle níž by obce mohly vlastní vyhláškou zakazovat kouření na veřejných prostranstvích. Svaz namítá, že jde o zbytečné a nefunkční opatření – pouze několik set obcí má vlastní policii, která by se mohla dohledu nad kuřáky teoreticky věnovat. Celostátní policie tyto drobné přestupky neřeší a ani místní složky nemají dostatečnou kapacitu. Již v současné době obce nemají nástroje na to, jak vynutit např. zákaz konzumace alkoholu na konkrétních místech. Kouření je celospolečenský problém a podle SMO nemá smysl jej upravovat odlišně na úrovni jednotlivých měst a obcí.

Svaz ve svém názoru kritizoval i další otázky včetně kontroverzní povinnosti provozovatelů restaurací hlídat míru podnapilosti hostů; nebo i požadavek, aby dopravci hlídali kouření na zastávkách. Poslanci budou mít na stole zákon, který má v sobě řadu nelogičností a zcela nefunkčních opatření. SMO proto poslance vyzval, aby jeho námitky podložené právními i logickými argumenty a znalostí praxe vzali opravdu vážně.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: spa

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…