Omlouváme se za Brusel, volají Syřané v Řecku. Belgičtí muslimové darují krev

22.03.2016 21:38

Muslimové žijící v Belgii i syrští uprchlíci v Řecku se rozhodli v den děsivých teroristických útoků v Bruselu dát jasně najevo, kde stojí. Důrazně odmítli čin teroristů a v Bruselu muslimské ženy darovaly krev pro lidi zraněné při útocích. Zraněno bylo na dvě stovky osob.

Omlouváme se za Brusel, volají Syřané v Řecku. Belgičtí muslimové darují krev
Foto: Twitter.com
Popisek: Teroristické útoky v Bruselu

„Syrští uprchlíci v Řecku vyjádřili lítost nad útoky v Belgii. Skandovali: Sdílíme stejný osud, kvůli Islámskému státu sebevražedným hrozbám atentátníků,“ hlásí deník New York Times. K tématu přikládá i video, na kterém dítě syrských uprchlíků drží transparent s nápisem „Sorry for Brussels“ neboli omlouváme se za Brusel. Slovo Brusel je přitom psáno červenou barvou s odkazem na krvavé teroristické útoky z dnešního rána.  

Ve stejném duchu se přímo na kameru vyjádřil jeden z běženců. „Já se velmi omlouvám za to, co se stalo. Každý, kdo je tady a ví, co se stalo, se velmi omlouvá za to, co se stalo v Bruselu. My, kdož utíkáme ze Sýrie, opouštíme naši zemi ze stejného důvodu – kvůli Islámskému státu, kvůli sebevražedným atentátníkům,“ konstatoval. Dala mu za pravdu také žena zahalená do šátku. Ta prohlásila, že v řeckém uprchlickém táboře všichni lidé zůstávají, protože se nemají kam vrátit. V tuto chvíli se prostě nemohou vrátit domů.

Video naleznete zde.

Tím ovšem muslimské projevy solidarity nekončí. Server Politico.eu přinesl informaci, že belgičtí muslimové dobrovolně darují krev tolik potřebnou pro mnoho zraněných osob z dnešního ranního útoku. Chtějí tím dát jasně najevo, že nesympatizují s atentátníky, ale s většinovou populací.

Said Kamil, předseda Svazu islámských organizací v Evropě poznamenal, že šlo o barbarské činy, které je třeba odsoudit, protože radikálové z Islámského státu nejednají v souladu s muslimskou vírou. „Nehodláme podporovat lidi, kteří dělají takové věci. Doufáme, že neuniknou spravedlnosti,“ dodal.

Celý text v angličtině naleznete zde.

Belgičtí muslimové se teď obávají dalšího vyhrocení vztahů mezi jejich komunitou a většinou populace. Něco takového si prý rozhodně nepřejí. I proto chodily do nemocnice St. Pierre v Bruselu muslimské ženy v celých skupinách a chtěly darovat krev. V jednu chvíli je musela nemocnice začít odmítat, protože měla zcela naplněny krevní zásoby.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…