Omlouvejte dětem stávkové pátky a ještě více učte o zelených tématech. Z dopisu pražského radního školám se některým učitelů dělá nevolno

20.09.2019 11:38

Česká pedagogická komora s hrůzou na sociální sití uveřejnila, co se radní pražského magistrátu rozhodli doporučit školám. Chtějí prý, aby studenty přivedli k jedinému správnému světovému názoru. Podívejte se sami, oč je přesně v dopise žádají.

Omlouvejte dětem stávkové pátky a ještě více učte o zelených tématech. Z dopisu pražského radního školám se některým učitelů dělá nevolno
Foto: praha.pirati.cz
Popisek: Vít Šimral

„Lidem, kteří dobu jediného správného, totiž vědeckého světového, názoru zažili, se dělá nevolno,“ okomentovala pedagogická komora dopis, ve kterém pirátský zastupitel a pražský radní pro školství Vít Šimral v rámci klimatické stávky, tedy páteční akce hnutí Fridays for Future, žádá ředitele a učitele českých škol o vstřícnost při omlouvání studentek a studentů za účelem účasti na stávce.

V dopise je také žádá o zvážení, zda by bylo v rámci platných školních vzdělávacích programů možné ještě posílit výuku témat oboru environmentalistiky tak, aby se staly průřezovými skrze všechny vyučované předměty. „Uvítám jakékoli podněty k posílení stávajícíh či zahájení nových školních projetků, které se přímo i nepřímo týkají životního pristředí a udržitelného rozvoje,“ žádá ve svém dopise učitele člen Rady hlavního města Prahy s gescí školství, sportu a podpory podnikání.

Připomíná, že jednou z hlavních úloh samosprávy je poskytnout širokou komunikační platformu všem skupinám občanů, kteří chtějí veřejně hájit specifické zájmy a poskytnout prostor pro dialog a názorovu konfrontaci. „Žádam vás o tlumočení nabídky politické reprezentace Prahy studentkám a studentům, kterým jsme připraveni pomoci v komunikaci nejen vůči nám politikům, ale i napříč soc. sítěmi a generacemi,“ dodává Šimral.

„Klimatická změna a její stále citelněji pociťované negativní dopady na člověka je a bude jedním z axiomů lokální, národní i celosvětové politiky po několik příštích desetiletí,“ konstatuje Šimral a dodává, že současná generace náctiletých se bude muset vypořádat s prvními velkými a možná nejtěžšími překážkami ke zpomalení klimatické změny a zvrácení jejích nejhorších možných dopadů, tedy s trvajícím rozdělením společnosti a krátkozrakostí politiků.

Závěrem zmiňuje, že je osobně přesvědčen o tom, že nastavající změnu lidstvo přežije. „Naše historie zná mnoho apokalyptiků, ale jen málo apokalyps. Náklady na naši adaptaci ale budou stoupat tím více, čím déle budeme odkládat řešení začínajících problémů,“ varuje Šimral, který je rád, že si tuto realitu studenti českých škol uvědomují a čelí jí. Pokud tomu budeme čelit společně, tak největší překážky k včasnému vyřešení hrozeb klimatické změny prý padnou.

Žádosti, které vzešly z pera pražského radního pro školství Víta Šimrala, Česká pedagogická komora vnímá velmi kriticky a doporučení, aby studenty přivedli k jedinému správnému světovému názoru, se přímo děsí.

Velmi kriticky se vyjádřil i Ivan Pilný. “Považuji to za naprosto šílenou ukázku toho, kam až aktivistická politika pirátů může zajít. Radní pro školství by se měl starat o to, aby děti do školy chodily a něco se tam naučily. Radní Šimral je vlastně vyzývá, aby do školy nechodily a učitelé jim to mají schvalovat. To je neskutečné, tento nápad překonává i mýto na Jižní spojce.” řekl naší redakci Ivan Pilný (ANO).

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…