Omyl tupých novinářů, kroutil hlavou prezident Zeman. Předtím se se Soukupem vsadili o láhev slivovice

19.04.2018 22:21

Jako každý týden i dnes v diskusním pořadu Jaromíra Soukupa Týden s prezidentem v hlavním vysílacím čase diskutovala hlava státu s moderátorem o ožehavých tématech týdne. Generálního ředitele v kontextu vyjednávání o vládě například zajímalo, jestli není namístě jiné řešení. „To by musely volby dopadnout jinak,“ pronesl Zeman s tím, že pak by docela vážně uvažoval o tom dát možnost někomu jinému.

Omyl tupých novinářů, kroutil hlavou prezident Zeman. Předtím se se Soukupem vsadili o láhev slivovice
Foto: Screen: TV Barrandov
Popisek: Prezident Miloš Zeman v pořadu Týden s prezidentem televize Barrandov.

Na začátku diskuse přišla řeč na aktuální politické téma, kterým je proces sestavování vlády. Moderátor se cítí celou situací značně znepokojen. Podle prezidenta ovšem Jaromír Soukup patří do menšiny obyvatel, která se zabývá politickým životem. „Velké části populace je to úplně jedno,“ zdůraznil Zeman.

Jedním z aktuálních témat týdne bylo zvolení poslance za ANO Jiřího Maška do čela komise GIBS. Moderátor se zamýšlí nad tím, že byl do čela zvolen poslanec za vládní stranu, neměl by to být spíše poslanec opoziční? „Záleží na tom, jak je ta opozice silná,“ řekl Zeman s tím, že patrně šéfa GIBS volili zástupci i jiné politické strany než jen hnutí ANO.

Mezi ústavními právníky se často hovoří o tom, že by druhý pokus měl být prezidentovi odebrán. „Mám k ústavním právníkům velkou nechuť, velká část z nich jsou žvanilové,“ uvedl ve zkratce Zeman.

Někteří z prezidentských soupeřů v prezidentském klání ohlásili účast v senátních volbách. „Chraň bůh, abych tady doporučoval senátní strategii,“ řekl prezident a připomněl, že si celkově není dlouhodobě jistý smysluplností Senátu jako takového. „Pane Soukupe, pokud tyto kandidáti mají co říct, tak už to řekli v prezidentské volbě,“ uvedl Zeman na jejich adresu.

Další zásadní téma nedávných dnů. Ústavní soud „proškrtal“ některé pasáže protikuřáckého zákona. Moderátora především překvapil zákaz pít alkohol u činností, při nichž by pak člověk mohl ohrozit sebe sama. Ustanovení by podle soudu dopadalo na kohokoliv i při rutinních činnostech jako třeba sekání trávy a žehlení. To, že zákony občas obsahují nesmysly, není podle Zemana nic nového. „Je to samozřejmě nesmysl,“ podotkl.

Angela Merkelová jede do Spojených států, kde ji přijme Donald Trump. Bude moderovat napjaté vztahy mezi Ruskem a USA? Zní otázka od Jaromíra Soukupa. „Je to možné,“ odvětil Zeman. „Může být určitě prostředníkem,“ pokračoval.  

Dalším ze zahraničních témat byla situace na Kubě, kde definitivně dochází ke konci éry Castrů. „Éru Castrů hodnotím krajně negativně,“ pronesl Zeman.

Zpět na českou politickou scénu. Získávání důvěry pro vládu Andreje Babiše několik měsíců po volbách je týden co týden stále ožehavým tématem. „Vláda už byla na spadnutí, kdyby ČSSD nepřerušila jednání,“ řekl na adresu vyjednávání Zeman. S ohledem na to, že došlo ke vzpouře v hnutí ANO proti spolupráci s SPD, se jednání vrátila zpět k jednacímu stolu s ČSSD. „Vsadili jsme se o láhev slivovice,“ uvedl žertovně Zeman s tím, že pokud nebude vláda do konce června, Soukup dostává láhev kvalitní slivovice a naopak.

Generálního ředitele TV Barrandov dále v tomto kontextu zajímá, jestli není namístě jiná varianta řešení. „To by musely volby dopadnout jinak,“ pronesl Zeman s tím, že pak by docela vážně uvažoval o tom dát možnost někomu jinému. „Když 30 : 11, tak je to nesporný nesmysl,“ řekl.

Společnost často znepokojuje případná účast SPD, nebo KSČM ve vládě. To je omyl od „tupých novinářů“, upozorňuje Zeman a vysvětluje, že je rozdíl mezi tím tolerovat vládu a být ve vládě. Zatímco ČSSD by do vlády přímo vstoupila, SPD či KSČM by vládu pouze tolerovaly.

V jednom z minulých dílů generální ředitel TV Barrandov apeloval na prezidenta se žádostí oznámkování jednotlivých ministrů. Neúspěšně. Nyní by rád slyšel od hlavy státu známky na adresu jednotlivých politických lídrů. „Vy chcete, abych si za celých pět let vychoval nové a nové nepřátele,“ otázal se úsměvně Zeman s tím, že by jednotlivým politickým představitelům ještě nějakou dobu nechal čas.

V sobotu čeká KSČM volební sjezd, kterého se hlava státu osobně zúčastní. Co jim tam řeknete, táže se moderátor. „Nebylo by fér vám to říct dříve, než to řeknu delegátům,“ pronesl Zeman. „Bude to projev provokativní,“ ujistil ale Zeman s tím, že vytvoří podnět k zamyšlení. „Za týden si o tom můžeme popovídat,“ dodal Zeman s úsměvem.

Další téma, které hýbe veřejností. USA, Británie a Francie zaútočily na Sýrii, měla to být odveta  za údajný chemický útok ve městě Dúmá. „Samozřejmě že ne,“ odpověděl na to, zda byl útok zákonný, nebo ne, a odkázal k tomu, že nebyl posvěcen usnesením Rady bezpečnosti OSN. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: sla

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…