Omylem zabili 20 spojenců. Tohle se koalici, intervenující v Jemenu, nepovedlo

09.08.2015 19:29

Koalice pod vedením Saúdské Arábie v Jemenu při náletu omylem zabila nejméně 20 spojeneckých provládních bojovníků. Podle agentury AP to oznámili provládní bojovníci a jemenské bezpečnostní zdroje. Podle bojovníků se incident stal v sobotu večer, když bojovníci po pobřežní silnici mířili k jihojemenskému městu Zindžibar.

Omylem zabili 20 spojenců. Tohle se koalici, intervenující v Jemenu, nepovedlo
Foto: Ilustrační foto pixabay.com
Popisek: Blízký východ

Jemenské vládní síly vybavené obrněnými vozy dodanými arabskou koalicí v čele se Saúdskou Arábií v sobotu zahájily ofenzivu s cílem vytlačit šíitské povstalce ze Zindžibaru.

Koalice, kterou podporují i Spojené státy, zahájila letecké útoky proti šíitským povstalcům v březnu. Povstalci mají pod kontrolou jemenskou metropoli Saná a velkou část severního Jemenu.

V Jemenu proti sobě už několik měsíců bojují šíitští povstalci a jednotky věrné prezidentovi Abdar Rabbúovi Mansúru Hádímu, který uprchl do exilu v Saúdské Arábii. Konflikt má od března podle OSN skoro 4000 obětí a OSN odhaduje, že zhruba 80 procent z přibližně 21 milionů obyvatel potřebuje nějaký druh pomoci.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…